Vadnak születtek

2012. június 21. 13:09

Jól ismert kortárs írók és költők portréi: Payer Imre, Szálinger Balázs, Kemény Lili, Zsávolya Zoltán, Jász Attila vagy Petőcz András.

2012. június 21. 13:09
Zsurzsán Anita
KuK

„Azt gondolom, hatásosan összefoglalja a fotókiállítás célját és lényegét: megmutatni a kortárs magyar írók és költők arcát a maguk fényével és sötétjével, pózok és manírok nélkül, a maguk emberségében és »vadságában«. A Hadik Kávéház falain kiállított fotókon többek között olyan jól ismert kortárs írók és költők portréival szembesülhetünk mint Payer Imre, Szálinger Balázs, Bajtai András, Nemes Z. Márió, Kemény Lili, Zsávolya Zoltán, Jász Attila vagy Petőcz András.

Hegedűs János stílusának védjegyévé váltak a sötét tónusú, jellegzetes fekete-fehér portréfotók, amelyek már szinte emblematikussá váltak irodalmi körökben, a legtöbb ismert kortárs szerzőt sikerült már elkapnia legalább egy pillanatra különböző irodalmi esteken és megmozdulásokon. Folyamatosan figyel, lankadatlan érdeklődéssel és különös érzékenységgel ragadja meg ezeket a pillanatokat, minden rezdülésre kihegyezve kattan a kamera. Nincs alakoskodás, nincs színpad, nincsenek pózok, nincsenek felesleges díszletek, csak mélységesen emberi arcok. Egyáltalán nem kezelhető úgy Hegedűs János eddigi munkássága, mint pusztán az irodalmi élet dokumentációja, hiszen itt elsősorban embereket, emberi arcokat látunk, egy olyan világba enged betekintést, ahol már nincs olyan, hogy szakma vagy irodalom, a portrék elsősorban az embert ábrázolják. Emiatt is tartom figyelemreméltónak ezt a kiállítást, mert nem akar mítoszokat építeni, nem akar ikonográfiát teremteni az egyes szerzők mögé, ehelyett hiteles és metszően valóságos. Hegedűs az emberi arcok mögötti mélységet hívja elő fotósként, és egy művész érzékenységével láttatja azt a képet, amely benne él az egyes költőkről és írókról. A végeredmény pedig valóban – ahogyan Bajtai András fogalmazott a nyitóbeszédben –: a lélek röntgenfelvételei, mindenféle szertartás nélkül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obulus
2012. június 21. 23:27
És nem utolsósorban, Kemény Lili gyönyörű lány.
csikó
2012. június 21. 18:25
"Szép volt, férfi, csatold le a kardot - Benned az ország vére megalvadt: Úgy lesz úgyis, ahogy nem akartad." (Szálinger Balázs)
Hajdú Sógor
2012. június 21. 14:50
Kik ezek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!