Kötelezők röviden

2012. június 25. 14:56

Rengeteg választó döntene így az utolsó pillanatokban, nem megfontoltan arról, hogy kit választ.

2012. június 25. 14:56
Veisz Márton
Nézőpontok

A fideszes ötlet feltétlen támogatása nélkül: az előzetes regisztráció amerikai modelljének épp az a lényege, hogy a választó republikánusként, demokrataként vagy függetlenként regisztrálja magát. Ez lehetséges a sokkal lazább adatvédelmi szabályozás miatt. Ugyan a regisztráció semmire nem kötelez, de a jelöltek így elérik a választót, hogy bemutathassák magukat, programjukat és elősegítség a megfontolt döntést.

A kötelező részvétel bizonyára a választási eredményekre is hatással lenne. Tudni kell, hogy a nagy pártoknak aránytalanul kedveznek az ilyen módszerek. Egyszerűen azért, mert a tájékozatlan választók őket ismerik, róluk hallottak. Így a politikai versenyre is negatív hatást gyakorolna, amennyiben bevezetnék. Továbbá, ahogy arra Gulyás Gergely is rámutatott, a választási részvétel jog és nem kötelesség, így a tervezet minden valószínűség szerint alkotmányellenes lenne.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. június 26. 09:01
A kötelező választás azzal járt, hogy kötelező volt kire szavazni, nem kérünk belőle. Az előzetes regisztráció tudatosítja, fontos dolog ez, meg kell gondolni!
tarackos
2012. június 25. 16:00
"Továbbá, ahogy arra Gulyás Gergely is rámutatott, a választási részvétel jog és nem kötelesség..." Amivel ha nem regisztrálok nem élhetek. De mi is volt a baj az eddigi gyakorlattal? Nem garantálja, hogy a fidesz nyer? Mi lenne veled Márton...
kjkj945
2012. június 25. 15:46
Attól függ, hogy mitől lóg!!! Lássuk a részleteket, utána lehet bármit is mondani.
Adófizető
2012. június 25. 15:37
Hát akkor már csak két dolgot kell elkövetni. Az MSZP ne erőlködjön azon, hogy kötelező legyen elmenni választani. A FIDESZ meg ne szórakozzon az előzetes regisztrációval. Hadd legyen az én jogom, hogy a választás napján ebéd után döntsem el, el akarok-e menni szavazni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!