Nemzeti, magyar

2012. június 04. 20:39

Őszintén szólva meglepett, hogy ennyi ember megsértődött azon, amit írtam. A történelem a trianonihoz hasonló traumák végeláthatatlan sorozata.

2012. június 04. 20:39
Bodó Balázs
Nem tetszik a rendszer

„Aki ugyanis Trianont meghatározó identitásképző elemnek tartja, az a határokkal van elfoglalva egy határok nélküli világban. Aki egy évszázados igazságtalanság emlékét ápolja, az - és ez sajnos különösen igaz erre a helyzetre – szerintem nem lesz képes az itt és most kérdéseiről bármit mondani. Az itt és most kérdése ugyanis az, hogy hogyan lehet mindeggyé tenni, hogy valaki Romániában, Szlovákiában vagy Magyarországon él románként, németként, székelyként, cigányként vagy szlovákként. Hogy mit jelent az autonómia egy nemzetállamok utáni világban. Hogy mit jelent a kisebbségi lét bárhol Európában. Hogy mit jelent az, hogy nyitva vannak a határok, pontosabban, hogy nincsenek határok, és ki-ki ott él, alapít céget, dolgozik, ahol kedve tartja.

Hogy mit jelent a nyitott határok miatt felerősödő elvándorlás, legyen szó Magyarországra települő erdélyi magyarokról, vagy Németországba települő magyarországiakról. Hogy mit jelent magyarnak lenni, ha az nem a vér, és ahol a partikuláris történelmi sérelmet, ha tetszik, ha nem, felülírja a kényszerű egymás mellett élés, és az európai közös gondolat. Sajnos ezeket a kérdéseket a Trianon évfordulóján megtartott nemzeti összetartozás napja nem segít megválaszolni. Ha valamin, akkor ezen érdemes mérgelődni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trükkök Százai...
2012. június 05. 17:48
Érzelmi nyomorék.
Baal Shem Tov
2012. június 05. 15:21
Semmi gond nem lenne, "Bodó" nevűre magyarosított galiciáner, askenázi,(némi szefárd beütéssel), neológ, de tulajdonképpen mesümed média tudósunk trianoni kritikájával, ha nem BODÓNAK,, hanem Baruch Mordehájnak hívnák. Miért? Mert ehhez a névhez közelebb áll. Bár nemm biztos, hogy abban a körben is megfelelne tisztességből. Mert Trianon ügyénben, aki magyarnak becstelen, az zsidónak is hitvány!
gilice
2012. június 05. 13:29
Olvasva az itteni „kommenteket”, 70 évesen, magyarként, és nem csak iskolában tanulva történelmet, a véleményem a következő: Vallom Kölcseyvel, hogy „Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér? / Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort, / Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derül.” Mitől, kinek lesz jobb, ha még ma is Trianont siratjuk, ahelyett, hogy tanulnánk belőle: mindenféle („hideg” és „meleg”) háborúnak csak vesztesei voltak, vannak. És nincs sem „igazságos”, sem „igazságtalan” béke sem. Valamint, ahogy a latin mondja: „Historie est magistra vitae.”
Baal Shem Tov
2012. június 05. 13:03
Mi az abszolút pofátlanság "BODÓ" nevet viselő -nem Bodó- Balázsnál és társaiknál? Mgmondom! Az, hogy ezek a személyek, akik zömében, magukat liberális zsidóknak vagy zsidó származásúak vallják és különféle egyéb nemzetiségek vegyes transz-nacionalista leszármazottaival alkotnak magyarellenes, magyarfumigáló, lesajnáló konglomerátumot. Nos ezek, ugyanakkor - a magyarútálat- mellett nem átallják felmenőjük által korábban felvett, vagy éppen magyarosított vezetékneveket viselni. Felvett (tehát nem az eredeti) magyar vezetéknvek mögül szapulják a magyart! Oda szarnak ahol esznek. Ha olyan nagy transznacionalisták vagytok, - hiszen azóta mekkora nagy liberalizmus van! -, akkor miért nem viselítek felmenőitek eredeti családi neveit? Azt amelyet öseitek egykoron eredetileg, a névmagyarosítás elött viseltek? Akkor legalább megtudjuk, hogy hányadán állunk, de megtudja végre az egész világ! Nem kell nektek empátiával lenni a magyar sorskérdésekre, hiszen miért is lennétek azok, hiszen öseitek nem a magyarság, hanem az egzisztenciális lehetőségek miatt jött ide és telepedett le ezen a tájon. Dehogy kell! De akkor legyetek következetesek már a vezeték név viselésében is. Minek nektek a magyar hangzású vezetéknevek, amikor csupán lakjátok és használjátok ezt az országot, a magyarsággal, a Gens Ungarorummal való legkisebb lojalitás nélkül. Vegyétek le az álarcot és legyetek úgy abban a formában büszkék magatokra, amilyenek valójában vagytok. Amilyen a való énetek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!