Államnyelves puszi

2012. május 16. 20:29

El kell ismerni, hogy a tömbmagyarság identitásmegőrzésében óriási szerepe van az államnyelv gyenge ismeretének.

2012. május 16. 20:29
Veres István
Új Szó

„A magyar iskolák szlovákoktatása nem hatékony, ezt tudjuk évtizedek óta. Amíg a diákok nem kerülnek szlovák környezetbe, nem képesek aktív kommunikációra, legfeljebb megértik, amit olvasnak vagy hallanak államnyelven. Ha Čaplovič úgy dönt, idegen nyelvként taníttatja a szlovákot a magyar iskolákban, elkezdhet iparkodni a szükséges paragrafusok kidolgozásával. Az átállás ugyanis éveket vesz igénybe. Új tankönyvek kellenek, át kell képezni a tanárokat satöbbi.

Még akár örülhetnénk is az ötletnek. Már csak az a kérdés, akarjuk-e hogy hatékonyabban tanítsák nekünk az államnyelvet.

El kell ugyanis ismerni, hogy a tömbmagyarság identitásmegőrzésében óriási szerepe van az államnyelv gyenge ismeretének. A déli városokban és falvakban simán el lehet éldegélni szlováktudás nélkül, és bizony félünk is megszólalni, ha nem vagyunk biztosak néhány szlovák kifejezésben vagy a ragozásban. Amint valaki elkezdi folyékonyan beszélni a szlovákot, kinyílik előtte egy csomó lehetőség. Nagyobb az esélye, hogy szlovák társaságba kerül, esetleg szlovák párt választ magának. Azok a buzgó nacionalista honatyák, akik évtizedek óta erőltetik ránk helytelen módszerrel a szlovákot, gyakorlatilag azt akadályozzák, amit leginkább szeretnének: a hazai magyarság beolvadását. Ugyanerre a problémára figyelmeztetett a híres, 19. századi pozsonyi rabbi, Chatam Szófer, amikor a zsidóság egyenjogúságot kapott az akkori Magyarországon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ttibi
2012. május 17. 00:45
Mi a tudás?Amit a gyerek fek túd fogni.
Ttibi
2012. május 17. 00:41
I hatte your mum' szarrá tettűk Hazá,.kat
Ttibi
2012. május 17. 00:33
I hatte my face:-@ a kúrva annyját
kjkj945
2012. május 16. 20:51
"Nyelvében él a nemzet, de nyelvével még senki sem nemzett."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!