Magyarország és Ausztria megerősítette szövetségét – ezért máris börtönben látnák az FPÖ vezetőjét
A mentelmi jog felfüggesztéséről is megkérdezték a szakértőt.
Derítést, steril szűrést egyáltalán nem alkalmazunk, annak érdekében, hogy a szőlő eredeti karakterét, vitalitását megőrizzük a borban - mondta a Vinoportnak adott interjújában Rainer Christ bécsi borász. Ebbél szemlézünk.
„- Bécs közelsége miatt kedvelt turistacélpont, mégis kevesen asszociálunk rá borvidékként. Alapvetően mi határozza meg karakterét?
- Bécs a maga 612 hektárjával méretében eltörpül a másik három osztrák borvidék mellett, különlegességét azonban az adja, hogy ez az egyetlen olyan borvidék a világon, amely egy főváros határain belül húzódik. A mi szőlőink a Bisamberg területén találhatóak, amely a Duna bal partján fekszik, és az Alpok első lépcsőjének tekinthető. A jobb oldalon található Nussberggel együtt a teljes bécsi bortermelés 85%-át ez a két termőtáj adja. (...)
- Mi a cél a borkészítésnél?
- Prémium fehérborainkat teljes érésben szüreteljük, ügyelünk azonban arra, hogy megőrizzék frissességüket, ropogósságukat. Ebben sokat segít az éjjeli és nappali középhőmérséklet közötti jelentős különbség, amely megőrzi boraink savtartalmát. Magas kategóriájú fajtaboraink jellemzően mind dűlőszelektált tételek, fontosnak tartjuk általuk mind a terroir, mind a szőlőfajták egyedi karakterének kifejezését. Boraink készítésekor a természet iránt tiszteletünket kívánjuk kifejezni.
Ennek érdekében különösen kíméletesen bánunk a leszüretelt alapanyaggal, a kézi szüretet alapos válogatás követi, a további munkafolyamatokra pedig a lehető legkisebb beavatkozás a jellemző. Derítést, steril szűrést egyáltalán nem alkalmazunk, annak érdekében, hogy a szőlő eredeti karakterét, vitalitását megőrizzük a borban. A pincészetet úgy alakítottuk ki, hogy abban kizárólag a gravitáció ereje mozgassa a készülő bort, a szivattyú használatát kerüljük.”