Mit várhatunk az új budapesti főépítésztől?

2012. május 24. 13:18

Jelen pillanatban sokat nem tudunk még arról, miket érhet el Finta Sándor. Lesz-e társadalmi párbeszéd, amibe a civileket is bevonják.

2012. május 24. 13:18
Őrfi József
Égigérő

„Jelen pillantban sokat nem tudunk még arról, miket érhet el Finta Sándor. Lesz-e társadalmi párbeszéd, amibe a civileket is bevonják. A Tarlós körül lévő tanácsadó csapat kibővítése evidenciának tűnik. Finta József, Kerekes György, Ráday Mihály és Zoboki Gábor kisded csoportosulása nekem nem jelent elég garanciát arra, hogy a város jó irányba megy majd tovább. A három építész munkássága erősen vitatott, főleg Finta túlzó léptékű, látszólag szellemi tartalom nélküli, mégis formalista beavatkozásai a város testébe (Duna-parti és egyéb szállodák, West End) vagy Zoboki elnagyolt, és a svájci Luzern kocerttermét másoló MüPá-ja verik ki nálam a biztosítékot. A szakmai összefogást, és egy legfőbb tanácsadói fórum létrehozását az országos főépítész is hivatalba lépése óta szorgalmazza, a fentebb nevezett két úriember mégis önállóan megy lobbyzni a belügyminiszterhez építészeti kérdésekben.

De visszatérve Finta Sándorhoz és az interjúhoz: nagyon helyes elképzelés, hogy a kerületek és a főváros hatáskörét az alapján osszák fel, mekkora területet érint egy feladat. A Duna-partokra nem készülhet addig egységes városfejlesztési terv, amíg a különböző szakaszok sorsáról a kerületek döntenek, saját érdekük és anyagi lehetőségeik alapján. Az EU-s pénzek szociális innovációra történő felhasználása, azaz az alulról jövő kezdeményezések támogatása szintén üdvözlendő. Legkevésbé egy a szakmához nem értő politikus, vagy egy anyagilag érdekelt lobby a megmondhatója annak, hogy mire is van igazán szükség. Nagyon tetszik az életszagú megközelítés is, ami szerint amíg nem tudunk nagy projektekbe belevágni, addig apránként a meglévő lehetőségeket aknázzuk ki.(Kiadatlan üzlethelyiségek, üres gyárépületek és ipari csarnokok, elhagyott természetes vízpartok kihasználása.) A meglévő állapot optimalizálásának szándéka is üdvözlendő (bontás helyett újrahasznosítás).

A hozzáállás helyes, csak remélni tudom, hogy Finta Sándor eredményeket fog tudni elérni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajdú Sógor
2012. május 24. 17:44
Hát nemtom, de a tősgyökeres, botrányos múltú SZDSZ-es Ráday Mihályt el kéne hajtani a halál faszára.
luga
2012. május 24. 15:57
Végre egy cikk, ahol nem igyekeznek az új fiút azonnal a sárba döngölni. A Müpá-val kapcsolatban írottak különösen tetszenek. Azt az épületet, csak sötétben lehet kívülről elviselni.
kjkj945
2012. május 24. 14:50
Már megint ott tarunk, hogy a 1990. évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról úgy rossz ahogy van. A főváros és a kerületek vagy együtt működnek, vagy tönkreteszik a fővárost. Azokat a törvényrészeket módositani kell, amelyek szerint egy kerület meggátolhat fővárosi, vagy országos érdekeket. Ezt a "hatalmi" harcot meg kell szüntetni. Tanuljanak Magyary tanár úrtól.
Aldo Raine hadnagy
2012. május 24. 14:39
Finta Sándor vajon rokona Finta Józsefnek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!