„- Végül zárjuk a sort az ugyancsak 2008-as 6 Puttonyos Aszúval. Milyen magas volt itt a cukor?
- Nagyon magas, 240 gramm/liter fölötti. Ehhez az kellett, hogy már maguknál az alapboroknál is 120-tól induljon a cukor. Hömpölygő ez az édesség a borban, ugyanakkor a gyümölcsössége miatt nagyon izgalmas is. A tény, hogy a savait is megtartotta, számomra a Király-dűlő nagyságát bizonyítja. A törvényi előírásnak megfelelően két évig érleltük hordóban a bort.
- Ezt azért mondod, mert szíved szerint rövidebb ideig tartanád hordóban az aszúkat?
- Egyáltalán nem. Sőt vannak kísérleteink, olyan kisebb aszútételek, amelyek már négy-öt éve hordóban pihennek.
- Végigtekintve ezen a soron megfogalmaznád, hol tartotok most?
- A Királynál kiesett hatvan év tapasztalata, a háború után ugyanis ezt a területet elfelejtették a szőlőtermesztés szempontjából. Nem ismerünk olyan élő embert, aki valaha kóstolt volna innen származó bort a mi tételeinket megelőzően. A telepítés termőre fordulását követően most hat évjárat tapasztalata áll rendelkezésünkre. Az útkeresés stádiumában vagyunk, mind a száraz, mind az édes borok esetében.
Mostanra mi eljutottunk oda, hogy lassan rájöjjünk melyik parcellának milyenek az igényei, milyen az életritmusa, a szőlő gyökérzete pedig elég kiterjedt ahhoz, hogy a dűlők egyes részeinek borai akár vakon megkülönbözhethetőek legyenek. Ezek az évek annyit jelentenek, hogy az első lépés már megtettük, most elkezdhetünk lassan továbblépegetni az úton.”