Korunk busája: a pangáziusz

2012. május 09. 15:18

A posztkádári magyar vendéglátás különösen visszataszító szokása az ételhamisítás vagy átkeresztelés.

2012. május 09. 15:18

„Ha magyar étteremben halételt kérünk, akár süllőt roston vagy harcsapaprikást, mindegy, jó eséllyel pangáziuszt kapunk. A magyar Gault&Millau étteremkalauz tesztelői több mint húsz alkalommal említik étteremértékeléseikben a vietnami Mekong folyó torkolatvidékén tenyésztett cápaharcsát. Az még a jobbik eset, amikor saját nevén szerepel az étlapon, de rendszeresen föltűnik halászlében (!) harcsaként, sülve süllőként (fogasként), sőt, már tengeri halnak álcázva is találkoztunk vele. (...)

De mi a baj ezzel a szép fehér, ízetlen pangáziusszal, azon kívül, hogy csalnak vele az étlapon? Halhúsnak ne rossz ugyanis, a busánál például két klasszissal jobb. A nyugat-európai élelmiszerbiztonsági laborok tudnának mesélni. Eddig több száz alkalommal adtak ki a pangáziuszhús veszélyességéről szóló figyelmeztetést. Valószínűleg ez a világ legrosszabb körülmények között tenyésztett halfaja.

Igen mostoha, szinte mocsári körülmények közt is megél, mindent megeszik, és ezt a tulajdonságát ki is használja a vietnami pangáziuszipar. A Mekong alsó folyása egyébként is a világ legszennyezettebb vizeinek egyike, de még a folyó vízéből táplált kis büdös pocsolyákban is tonnaszámra tenyésztenek cápaharcsát, mindenféle szerves hulladékon hízlalják, növekedési hormonokkal és antibiotikumokkal tömik. A szennyezett vízből és tápláléknak nevezett trutyiból aztán rengeteg dolog fölgyűlik a hal húsában is: nehézfémek, klórvegyületek, baktériumok, miegyebek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajdú Sógor
2012. május 10. 02:40
Mi ömlik a Mekong folyóba minden korlátozás nélkül? Arzén, nehézfém, a poliklórozott bifenilek (PCB-k), DDT és metabolitjai (DDTs), fémszennyeződések, klórvegyületek (CHLs), hexaklór-ciklohexán izomerek (HCHs), és hexaklórbenzol (HCB)). A Mekong folyó az egyik legszennyezettebb folyó a bolygón, és ezért az itt tenyésztett pangasius szennyezettsége nem kérdés. Francia források szerint a laboratóriumi mérések eredményeit nem veszik figyelembe a piaci szereplők, a szupermarketek ugyanúgy eladják, pedig már a lakosság is tud a Pangasius szennyezettségéről. A Pangas tenyésztése környezetvédelmi szempontból nem nevezhető fenntarthatónak még annak ellenére sem, hogy végletesen olcsón: hulladékhasznosítással tenyésztik. A Pangasiust import perui táppal etetik, valamint Kínából származó női hormonokkal kezelik. Nincs semmi természetes a Pangasiusban! Döglött halak maradványaival, dél-amerikai szárított csontliszt, manióka, és szójahulladékkal etetik. Ez a Pangasius hal természetes táplálékától teljességgel eltérő. A takarmányozáson túl teljesen természetellenes a Pangasius halak hormonkezelése is. A pangasius mindenesetre a fény sebességvel növekszik a Mekong folyó tenyésztzelepein: 4-szer gyorsabb, mint a természetben!!! Pangasius halakat női vizeletből dehidratált hormonokkal oltják! Felfedezték, hogy ha a Pangasius nőivarú egyedeit terhes nők vizeletéből elkülönített hormonokkal kezelik, akkor a Pangasius növekedése és ivarérése felgyorsul! Több ikrát rak (egy Panga kb. 500.000 ikrát egyszerre.) Lényegében tehát kínai gyógyszeripari vállalatoktól vásárolt hormonokkal kezelik őket... Figyelem: a Pangasius más élelmiszerek adalékanyagaként is hódító útra indult! Halpaszták, préselt halrudacskák rák ízesítéssel, hal terrinék, és valószínűleg néhány állateledelben szintén felhasználják már... Jó, hogy mondod, elkerülöm egy életre...
Válasz erre
1
0
El Topo
2012. május 09. 19:25
Hát, halból leginkább a dobozosat szeretem. Vacsorára egy jó füstölt sprotnis szendvics lila hagymával, az jó. Halételből nagyon elég nekem karácsonykor anyámé.
Válasz erre
1
4
OrangeOrder
2012. május 09. 19:22
Ja, már megint elmesélik nekünk, hogy itthon minden szarabb, mint külföldön. A pangáziuszt mintha csak nekünk tenyésztenék.
Válasz erre
1
0
Hunor N.
2012. május 09. 16:46
A balatoni süllő a világ legfinomabb hala. :o)
Válasz erre
2
0
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!