Önmegsemmisítő üzemmód

2012. április 28. 13:46

Miért esnek az európai részvénypiacok? Azért, mert Európa rossz orvosságot alkalmaz a betegségére.

2012. április 28. 13:46
Zsiday Viktor
Mfor

„Az efféle válságok esetében az elinflálás vagy csőd (állami és/vagy magán, részleges vagy teljes) szokott lenni a megoldás. A jelen esetben is e két lehetőség kínálkozik. Valójában mindkettő ugyanazt eredményezi: reálértelemben gyors ütemben le kell építeni az adósság szintjét. Nyilvánvaló, hogy ezt meg lehet tenni úgy is, hogy a hitelekre évekig negatív reálkamatot fizetünk, és így vesszük el a hitelezők vagyonát, csökkentjük le az adósság reálszintjét avagy csődöt mondunk és egyben vesszük el. Az elinflálás sokkal egyszerűbb és fájdalommentesebb megoldás.


Sajnos amit Európa csinál, az tévút, ugyanis a megszorítások erőltetése miatt fokozódik a deflációs spirál. Ha szeretnék ezt az egészet közösen túlélni, akkor csak egy lehetőségük van: a megszorítások ütemét lecsökkenteni (mondjuk éves 1-1,5% elsődleges egyenlegjavulást kitűzve a deficites országokban) és a kamatszintet nulla közelében tartva elérhető, hogy hosszú évek alatt (5-10-15 év !!!) leépüljön az adósság szintje. Ezalatt nominálisan nem nagyon lehet a béreket emelni, sőt a reálbérek szintjének valószínűleg - országtól függően - 10-20-30%-kal csökkennie kell. Én úgy vélem ez egy járható út, de ehhez az ECB komolyabb, drasztikusabb beavatkozása kell (direkt jegybanki finanszírozás is), másrészt a német fiskális dirigizmus és inflációs félelmek megfékezése.

A másik út az euró-övezetből való kilépés, ebben az esetben a reálbérek szintje azonnal 30-60%-ot eshet, és a kilépő országok egy-két év káosz után stabilizálódhatnak.

Úgy vélem, hogy mindkettő járható út a fentiek közül, és nem lehet megmondani melyik következik be. Egy bizonyos: egyre többen ellenzik az erőltetett megszorítások ütemét és úgy látszik, hogy ebben puhulás is lesz. A következő év valószínűleg inkább a növekedés újrateremtéséről, mint a megszorításokról fog szólni Európában. Ha nem, akkor jön a deflációs spirál, amely az eurózóna széteséséhez vezethet.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tündér_Lala
2012. április 29. 13:26
A dolog egyik részében a cikkírónak tökéletesen igaza van. A deflációs spirál katasztrófához vezet. Az államok adósság állományait, az EKB-nak KÖZVETLENÜL kellene felvásárolnia (az amerikaihoz hasonló teremtett pénzzel). A bankok által nyújtott hitelek kamatait pedig a reálgazdaság által kitermelhető szintre kell visszaszorítani. (Ha az államoknak nem a bankok kölcsönöznek, akkor a pénzhiányt a pénzbőség váltja fel és akkor ez a folyamat akár magától is végbe mehet.)
pimepime
2012. április 28. 16:44
És az adósság leépíte során már nem is kellene egyre több és több hitelt (több nyugdíjas, több egyészségügyi ellátásra szoruló, több segélyes) felvenni?
drkovax
2012. április 28. 14:37
Egyetlen bajom van a szakértői véleménnyel, hogy amikor a hazai viszonyokra reagál épp ennek az érvrendszernek az ellenkezőjét használja, és a következtetései is ezzel ellenkezőek.
nemeth gyorgy
2012. április 28. 14:35
Sajnos Európában kinyílott a pokol kapuja, már semmi sem biztos, ez az egyetlen bizonyosság. Ennek megfelelően kell élni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!