Törvény a törvényhozásról

2012. április 19. 10:00

A magyar parlamentben uralkodó hangnem semmivel nem durvább vagy kulturálatlanabb, mint a „művelt Nyugat” parlamentjeinek tónusa.

2012. április 19. 10:00
Ugró Miklós
MNO

„Attól a képviselőtől, aki túllépi az időkeretet, eltér a tárgytól, sértő kifejezést használ, nemcsak a szót vonhatják meg, hanem kizárhatják az ülésnap hátralévő részéről, javasolhatják tiszteletdíjának arányos megvonását, esetleges pénzbüntetését. Ha a képviselő fizikai erőszakot követ el, azzal fenyeget, arra hív fel, három napra is kizárhatják a munkából, ráadásul az őrséggel kivezettethetik a teremből.

Megható ez a szigorúság és rendigény, de a magyar parlament egyáltalán nem olyan szélsőséges és agresszív, mint amilyennek a bulvársajtó és a mindenkori ellenzék próbálja beállítani. Nemcsak arról van szó, hogy afféle atrocitások, mint 1904 decemberében, amikor az ülésterem csodálatos bútorait ripityára törték, vagy 1912 júniusában a Tisza István elleni merénylet, manapság nem esnek meg, hanem arról is, hogy az itt uralkodó hangnem semmivel nem durvább vagy kulturálatlanabb, mint a »művelt Nyugat« parlamentjeinek tónusa. (Volt szerencsénk mintát kapni az Európai Parlament egyes képviselőinek intellektuális szintjéről.) Tapasztaltuk, hogy a kormányzó pártoknak van valami didaktikus küldetéstudatuk, de nem vagyunk biztosak abban, hogy a polgárok által szabadon választott képviselőket a törvényhozói többségnek ilyen módon kell korlátoznia.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OmegaMale
2012. április 19. 14:00
"...a törvényhozói többségnek ilyen módon kell korlátoznia." Miben korlátozná? Pont ugyanaz a helyzet, mint a közlekedési morál esetében: dünnyögnek a gyorshajtó parasztok, hogy megint a kisemberrel lett kibaszva, pedig Ő csak nem akarja feltartani a többit. Pont ugyanaz a téma: ha a zembereknek nincs természetes, belülről jövő mértéktartása ill. erre igénye sincs, akkor kívülről kell alkalmazni egyet. Olyanok is bejutottak a parlamentbe, akik, még szintaxisban sem képesek megfelelő viselkedésre, pl: 1. Egész nap megállni, hogy ne cigózzanak meg zsidózzanak a Házban 2. Egész nap megállni, hogy ne menjenek ki a parkolóba és láncolják magukat oda valamihez 3. Egész nap megállni, hogy pulcsit kössenek unalmukban és erre identitás is alapozzanak. 4. Egész nap megállni, hogy a szocialista pártból kisebb, átcimkézett szocialista pártokként váljanak ki 5. Bármihez érdemben hozzászólni, az elvtelen fikázás helyett kijavítani, konstruktív kritikával valódi ellenzéi szerepet betölteni. A választók érdekeik egyik képviselő sem azzal képviseli, ha beleköt a másikba. Ha csak így megy, akkor a választóknak el kell gondolkodni, hogy biztos a jó embert küldték-e a parlamentbe. Mindenki aki szerint a kormány szar, gondolkozzon el rajta, hogy melyik kedvence üti meg a jelenlegi pakliban azt a morális ill. neveltségi szintet, hogy szóba hozhassa ezeket a 'korlátozó' szabályozásokat.
Tyrker
2012. április 19. 13:31
A vicces az, hogy az MNO szerzője lényegében faszságnak nevezi az új törvényt, de a sok kötelező "ballibezős" körtől ez alig látszik :-)
slomovicz
2012. április 19. 11:31
" Nemcsak arról van szó, hogy afféle atrocitások, mint 1904 decemberében, amikor az ülésterem csodálatos bútorait ripityára törték, vagy 1912 júniusában a Tisza István elleni merénylet, manapság nem esnek meg, hanem arról is, hogy az itt uralkodó hangnem semmivel nem durvább vagy kulturálatlanabb, mint a »művelt Nyugat« parlamentjeinek tónusa. Na bszdmeg. A szerző itt kissé elveti a sulykot. A Lakatos család husángokkal történő vitarendezése, - ne legyen már etalon! Normálisan, a másik embert tiszteletben tartva, kell vitázni! Egy hónappal ezelőtt egy témához idehoztam az osztrák parlamenti vita TV-s élő közvetitését. Ott egyáltalán nem volt emelt hang. Az ellenzéki képviselők megszólitották és kérdéseket tettek fel a pénzügyminiszter asszonynak. " Tisztelt pénzügyminiszter asszony, nem kellene -e a törvény ..... paragrafusán változtatni , mert..." Normális , a másik felet mint embert tiszteletben tartó vitastilus. Ha másképp nem megy, ki kell- az olyan képviselőt küldeni egy napra a parlamentből aki becsületsértő kijelentéseket, tesz. xy "hazudik" stilus- különösen az ellenzéki felszólalásokban jelenik meg. Nem kell! A parlament- nem falusi kocsma! Ilyen értelemben a Netes médiára is ráférne egy modorra tanitás! Miért lehet- ilyet nyivánosság előtt állitani amit az Zindex ir : "Intézményesitett hazugság"? Az Zindex szerkesztőt, tökön kéne rugni"intézményesen" :-)
Hajdú Sógor
2012. április 19. 11:09
Persze, azért, mert Zsirinovszki megveregeti képviselőtársait, Prágában az ablakon hajigálták ki egymást, még nem árt megnevelni a bolsevik proletárokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!