Egy újabb asszó

2012. április 02. 07:18

A szocialisták fogadkoznak, hogy három év múlva visszahozzák Károlyit, ami azt is jelentené, hogy Tisza István szobrát (ha elkészül addig) újra le kell bontani.

2012. április 02. 07:18
Ugró Miklós
MNO

„Életükben sem fértek meg egymással, haláluk után a nemzeti emlékezet csak az ellenségeskedésük miatt említi együtt őket. Gróf Tisza István és gróf Károlyi Mihály nem egyszerűen ellenfelek voltak, akik különböző politikai nézeteik miatt rendszeresen szembekerültek egymással a parlamentben vagy más politikai fórumokon, hanem ádáz ellenségek, akik egy alkalommal fegyverrel a kézben néztek farkasszemet. Minden jel szerint Károlyi mindenképpen szerette volna Tisza vérét venni, s igazából soha nem tudta tisztázni magát a reá vetülő gyanú alól, miszerint része lett volna a miniszterelnök elleni végzetes merényletben. (...)

A közöttük lévő ellentéteket évtizedekkel a haláluk után az utókor is fenntartja. Mintha személyes összecsapásuk folytatódna az emlékműveik körül kialakult politikai ellenségeskedésben. Tisza István emlékművét, Zala György alkotását 1934-ben állították fel a Kossuth téren. A művet 1945-ben lerombolták és megsemmisítették. A helyén avatták fel 1975-ben Varga Imre szoborművét Károlyi Mihályról. A Kossuth tér rehabilitációja keretében most a Károlyi-szobrot bontották le és szállították el, mert a tervek szerint az újra megalkotott Tisza-emlékmű kerül vissza a helyére. A szocialisták fogadkoznak, hogy három év múlva visszahozzák Károlyit, ami azt is jelentené, hogy Tisza István szobrát (ha elkészül addig) újra le kell bontani. Tisza és Károlyi nem békültek ki a párbajuk után, sőt, csörtéjük még ma is tart.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2012. április 02. 10:36
A szocik(?) üzenete szimbólikus jellegű. Nem merik kimondani még, várnak a fűalatt terjesztett propaganda hatására, a régi beidegződések teljes rekonstruálásáig. Azt a motívációt is magába foglalja üzenetük....ne féljetek többé, SP doktorijának elvételét is annuláljuk.
facit
2012. április 02. 10:16
Mindenesetre nem ártana, ha a médiákban jóval többet foglalkoznának Tisza István kora és személye megvilágításával.
tarackos
2012. április 02. 09:09
Ez van Miki, a zország megújul, a gazdaság szárnyal, a nemzet naccsága lassan az égig ér. Már nincs más dolgunk mint szobrokat pakolni...
Zokni
2012. április 02. 09:08
Károlyi "...igazából soha nem tudta tisztázni magát a reá vetülő gyanú alól, miszerint része lett volna a miniszterelnök elleni végzetes merényletben.". Igen. Mondjuk ebben fő része volt annak, hogy egy sima koncepciós perben (nahát, már Horthy is?!...), mely egyébként tényszerűen SEMMIT sem tudott bizonyítani abból, amiért MÉGIS elítélték. Az azért tényleg szép lenne, ha Tisza szobrát visszatennék. Gondolom, már tervezik, hogy a másik oldalon Horthy nézi majd a part mentén a cipőket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!