A Puzsér-jelenség

2012. április 24. 09:58

Puzsér meghívása egyértelműen jelzi, mi az értékek közös nevezője: az, hogy a műsor szerkesztői kevésbé félnek az egyéniségektől, mint máshol.

2012. április 24. 09:58
Sabater
Ma.hu

„Márpedig a kritika egy szórakoztató műfaj. Puzsér pedig jól csinálja: kimondja azt, amit egy fiatal értelmiségi gondol. Hogy a revütánc egy alapvetően élvezhetetlen műfaj, legalábbis a nem értő közönség számára. Hogy a mulatós tökéletesen testesíti meg azt, ami miatt a magyar popzene még 2012-ben is idegesítő. Hogy egy tizenéves fiú még oly’ remek (de azért nem kiemelkedő) hangi adottságokkal se énekeljen Horváth Charlie-t, mert az egyébként is némileg érzelgős dal szirupossá válik ez által. És persze a legfontosabbat is: hogy ami rossz, az rossz, nincs mentség.

Ennél azonban Puzsér Róbert sokkal fontosabb dolgot tesz: észrevétlenül átad némi igen hasznos tudást a popkultúráról a gyanútlan tévénézőnek. Amikor egy bűn rossz stand up comedy-előadást kell értékelni, Puzsér nem egyszerűen azt mondja (holott igaz lenne), hogy amit hallottunk, az egyáltalán nem volt vicces; hanem kifejti, hogy Magyarországon félreértik a műfajt, amely nem viccmesélésről szól, hanem egy ideológia kifejtéséről, ami mellesleg humoros. És valóban: ha összehasonlítjuk a magyarországi stand up-os közösséget mondjuk a rockzenészként is maradandót alkotó Henry Rollins előadásaival, a különbség ordít: előbbiek lehetnek viccesek, de utóbbinak mondanivalója is van.
Hasonlóképpen pozitív, amikor a rapperként teljesen középszerű, de legalább a rímekkel ügyesen bánó Plazma előadását kell értékelni. A magyar rapszakma nagyjából mostanra már tömegekhez is eljuttatott néhány kevéssé értéktelen produkciót, amelyek közös nevezője éppen az volt, amit Puzsér a fiatal rapper produkciójából hiányolt: hogy nekik volt valamiféle mondanivalójuk. Az most teljesen lényegtelen, hogy nagyvárosi,
középosztálybeli értelmiségi rapről vagy a tatabányai lakótelep flasztergyerekeinek szövegéről van szó, ezek az előadók annyival jobbak Plazmánál, hogy valóban képesek dühvel és elkötelezetten képviselni valamit, amit ők helyesnek gondolnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Borbála
2012. április 28. 10:17
Miután a média évek óta nyakunkba zúdít minden szart, azzal a jelszóval, hogy erre van igény(???), hát úgy kellett Puzsér mint egy falat kenyér. A "puzsérizmusnak" nagy sikere van, már azok között akik megértik miről is van szó! Mint zsűritag számomra sokkal hitelesebb az őszinte véleményével, mint a zsűritársai (az utóbbi évek felhozatala alapján) akik csak olyanokat tudnak mondani, hogy :annyira szerettelek, sírtam rajtad, nagy voltál stb. stb.Inkább azon csodálkozom, hogy az RTL mikrofon közelébe engedte Puzsért. Ezért piros pont jár nekik. De csak ezért. Remélem Puzsér ilyen marad, nem hagyja bedarálni magát:)
Fedor
2012. április 27. 18:53
A kereskedelmi média átlagszínvonalát tekintve Puzsér jelenléte hiánypótló és népnevelő hatású. Volt már olyan, hogy a mondanivalója elején még azt hittem, hogy most kivételesen nem fogok egyetérteni vele, de aztán amit kihozott belőle a végére, arra nem tudtam azt mondani, hogy nincs igaza.
madárjós
2012. április 24. 23:13
jav: ebben az elszennyezett „nyájtévés”
madárjós
2012. április 24. 23:05
Puzsér Róbert kritikái nem mélyenszántó elemzések, nem lát mindig a felület mögé, de a valóságot jól, közepes erővel leírják. Nem visszafogott mondat komponálása, árammal töltött, egyéni kritikái néha lerágnak a tetemről minden rostot, néha meg csak inkább ujjgyakorlatok. Kritikái nem erőlködöttek, nem ízesítettek, mindenképpen „ízlés és műveltségjavító” gyanúsak, ebben az elszennyezet „nyájtévés” környezetben! És fontos, a kritikusok között nem cinkos, mert nem marad néma!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!