The New Hungarian Secret Police

2012. április 21. 10:00

In fact, TEK seems to be turning into Prime Minister Viktor Orbán’s own secret police.

2012. április 21. 10:00
Kim Lane Scheppele
NY Times

„The law specifies that TEK operates both as a police and as a national security agency. When it is acting as a police unit, it has the jurisdiction to spy on any person or group who poses a threat of terrorism, along with anyone else associated with such persons. Hungary, like many countries after 9/11, has a broad definition of terrorism that includes, among other things, planning to commit a »crime against the public order« with the purpose of »coercing a state body . . . into action, non-action or toleration.« Crimes against the public order include a long list of violent crimes, but also the vaguer »causing public danger.« In addition, TEK also may arrest »dangerous individuals«, a term not defined in the criminal law. It is difficult from the text of the law itself to see any clear limits on TEK’s powers.

And TEK is very active. On April 7, TEK agents were called in to capture a young man in the small village of Kulcs who killed four members of his family with a machete. And then, in the early morning hours of Friday, April 13, TEK agents conducted a major drug bust in Budapest, arresting 23 people. According to news reports, fully 120 TEK agents were involved in the drug operation, raising questions about whether the drug bust was thought to be part of the anti-terrorism mission of the agency or a rather broad extension of the concept of the »dangerous individual.« Either way, the drug ring looked like garden-variety crime. If that is within TEK’s jurisdiction, it is hard to imagine what is not.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajdú Sógor
2012. április 22. 17:55
Egyébként nagyon bájos, méltóságteljes és tiszteletreméltó hölgy. http://href.hu/x/hn6u
kjkj945
2012. április 22. 17:52
Pedig- Megidézték nagy költőnket Balassa Balassi Bálintot. Ó nagy köktőnk, hogy lehet érvényesűlni? A költő: Nyalni kell. Az segit? Nem az talpát.
Ászok
2012. április 21. 19:42
Uraim! Nem annak van igaza aaki a leghangosabb vagy itt a legdurvább jelzővel illeti a másikat. Az csak magáról állít ki véleménylapot. Ki azonosulhat egy durva személyeskedő hanggal ha csak nem hivatzalból teszi. És az őszinte hangra vágyókat dezinformálja. Hagyjuk már az elmúlt akárhány évet. Te eddig hol éltél. Abból és azon amit az elődök teremtettek. Akár tetszik akár nem, egyáltalán nem visszasírva a múltat de mégis csak jelzés értékű ha erről közvéleménykutatást tartanának, érdekes számok jönnének ki hányan élnének ma is szívesebben az ott az átkosban. Tedd fel a kérdést magadnak! Tényleg mindenki hülye? Vagy csak elege van a tolvajokból a szájhősökből a hivatásos hazudozókból. Ez a Ő bőrükre megy és a Tiédre is még ha ezt most másként is gondalod.
nomármost 1
2012. április 21. 18:58
Ha egy országnak ilyen ellenzéke van, akkor létkérdés a TEK. Ez egyértelmű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!