A nyugodt erő

2012. április 27. 07:20

Marian Cozma személyében nemcsak egy kivételes képességű kézilabdázót és szeretetre méltó fiatalembert veszítettünk el, hanem a magyar–román megbékélés különleges eszközét is.

2012. április 27. 07:20
Ballai Attila
MNO

„Bevallom, halála árnyalta a világról és hazánkról már kialakultnak hitt képemet. Hisz ha ezzel a rendíthetetlen, a sorsot sohasem kísértő, szelíd óriással megtehették, amit megtettek, közhelyből mindennapos, reális veszéllyé lett: bármelyikünkkel, bármikor, bármi megtörténhet.

Más kérdés, hogy Marian Cozma így is a magyar–román megbékélés különleges eszköze lett. Tragikus különbség, hogy nem éltében, hanem holtában. A keleti szomszéd ugyanis döbbenten figyelte a televíziója képernyőjén, amint megtört magyar emberek könnyekkel a szemükben, gyertyákkal, mécsesekkel a kezükben virrasztanak kedvencükért. A gyász napjaiban a határ túloldalán olyan vélemények, publicisztikák sorjáztak, amelyek odaát előtte egy évszázadon át talán a hazaárulás fogalmát is kimerítették volna; egy közíró például ekként gyónt mindkét ország nyilvánossága előtt: soha nem hitte, hogy egy román ekkora szeretetben, tiszteletben élhet a magyarok között, úgyhogy ideje felülvizsgálni a régi megrögzöttségeket, és elismerni, a magyarok nem azok, akiknek eddig látták, láttatták őket.

Marian Cozma ennél nagyobb szolgálatot akkor sem tehetett volna, ha száz esztendeig él és ezer gólt lő a Veszprém színeiben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Claypool
2012. április 28. 13:15
A köcsög bíró a cigányhorda felindultságára, indulatból elkövetett aránytalan erőszakra hivatkozva enyhített... Lám lám a MILLA keze Győrbe is elér... A cigánynak meg jogában áll indulatosnak lenni,a kutya úristenit nekijje! Biszkut a cigányoknak!
Papuska
2012. április 28. 10:09
Cozma egy igazi pozitív szimbólummá vált, és ha azok, akik tehetik, ezt kihasználják, újabb csapást lehetett volna segítségével azokra sújtani, akik úgy egyszerűsítik le a gondolkodásukat, hogy egyes személyiségjegyekkel nem egyes embereket, hanem népcsoportokat ruháznak fel. Szimbóluma a kollektív bűnösség, a kollektív ellenségkép elleni küzdelemnek. Annak, hogy egyetlen népet, népcsoportot sem lehet egy kalap alá venni, egyes képviselőikkel való rossz emlékű találkozások tapasztalata alapján. Ezt egyszer és mindenkor meg kellene tanulnia minden polgárunknak. Részben azért is, mert Európában a mi hátrányos helyzetünk is számos ilyen torz előítéleten alapul. A fenti véleményemből arra lehetne következtetni, hogy én egy meggyőződéses szoclib vagyok, pedig mélyen gyökerező, konzervatív világnézetűnek érzem magam. Ugyanakkor tudom, hogy a kollektív ítélet a legrosszabb, legkegyetlenebb, legkivédhetetlenebb dolog a világon. Gondoljunk csak bele a mi legmélyebb kollektív elítéltetésünkbe Trianonban! Aki tehát ezt az elvet alkalmazza, ne merje Trianont a szájára venni!
pikkpakk
2012. április 28. 06:16
Az a gond ,hogy orbánék most példát tudtak volna statuálni ! Hozzátenném jogosan ! De nem tették ! Mi a faszért nem ????? És ez esetben tök mindegy ,hogy büdös cigányok voltak az elkövetők vagy nem ! Egy szórakozó helyen egy szimpla szóváltásból,ráadásul nem is ismerték az áldozatukat ,lett : Egy halál eset... Egy a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően csak egy súlyos sérült.+ ha jól emlékezem egy ember fél szemére megvakult... Gratulálok .... De felteszem a kérdést,mi van ha nem ismert sportolókat támadnak meg ,ha nem csak egypár szimpla ott szórakozó vendéget ?? A VÉGÉN felmentették volna őket ??? Szégyen !!
Jancsipapa
2012. április 27. 18:54
Tényleges életfogytiglan(normális,egészséges világban halál) helyett tizennyolc év a gyilkos cigánynak.Bravó!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!