„»Mi, a csopaki bortermelők közössége saját akaratunkból és közös elhatározásból létrehoztunk egy bortermelő kódexet, mely dokumentumban lefektettük a csopaki bor készítésének alapelveit és minőségi kritériumait« - olvasható a bevezetőben. Mint írják, cél a csopaki szőlő- és borkultúra, valamint a Csopaki, mint hagyományos borfajta jó hírének és kiváló minőségének védelme. Szigorú szabályrendszert állítottak fel a szőlő származása, művelése, feldolgozása, illetve a bor kezelése és érlelése terén. Az a bor, mely a Csopaki Kódex előírásait betartva készül, és az érzékszervi bírálaton is megfelel, viselheti a Csopaki Kódex védjegyét. A dűlő megjelölés nélküli borok ezüst, a dűlősek arany besorolást kapnak.
Az olaszrizlingből készült csopaki bor hagyományos megnevezése a Csopaki, vallják az alapítók, ezért a Kódex oltalma alatt álló Csopaki is kizárólag olaszrizling szőlőből készülhet. A Kódex által védelmezett területhez Csopak, Paloznak, Lovas, Alsóörs és Felsőörs települések 27 első osztályú dűlője tartozik, a dűlők határait a Balatonfüred-Csopaki Borvidék termékleírása tartalmazza.
Csopak: Bene, Berekhát, Falukertje, Hegyalja (Szitahegy), Kishegy (Kertmög), Kocsikapu, Lőczedomb, Nádaskút, Nagykút, Sáfránkert, Siralomvágó
Paloznak: Kishegy (Hajnóczy), Malomhát (Szil), Nagyhegy, Sáfránkert, Slikker, Vöröspart
Lovas: Kishegy, Öreghegy (Soós, Balogh), Suhatag, Téglaházi (Szilfa)
Alsóörs: Gölyemál, Kistelek, Mál, Suhatag, Telekfő
Felsőörs: Kishegy.
A Kódex-tagok vállalják, hogy a lehető legtermészetesebb gazdálkodást végzik a szőlőkben és a pincében. Ezüst fokozatú bor termelése esetén tilos műtrágyák és rovarirtó szerek alkalmazása a szőlőben. Arany fokozat esetén a gyomirtó használata sem engedélyezett. A növényvédelemben kizárólag zöld környezetvédelmi besorolású szerek alkalmazhatók. A bor minősége semmilyen adalék hozzáadásával nem módosítható. Tilos a must cukrozása, a borhoz/musthoz borkősav, citromsav, aromák, alkohol hozzáadása. Nem engedélyezett a must és a bor bármilyen jellegű koncentrálása (fordított ozmózis, vákuum lepárlás, fagyasztás) és frakcionálása.