Kis Mandiner-analízis

2012. március 27. 10:19

Egy cinikus gúnyiratot olvasunk itt, amely nagyon magas lóról oktatja ki a valóságról az idealistákat.

2012. március 27. 10:19
LetterForce
letterforce
„Szóval nagyon  is aggasztó írás Kálmánéké, ha komolyan veszem és sajnos komolyan kell vegyem, úgy látom. Vagy lehet, hogy csak a keserűség beszél a szerző(k)ből? Térjünk vissza egy pillanatra a szöveghez, nézzük csak, valami mégis gyanús:

»Egyszóval: hagyjátok a párt- és politikaellenes zúgolódást, és alakítsatok pártot, pártokat, geci vezetőkkel, hatalmi harcokkal, talpnyalókkal, ügyeskedőkkel és engedelmes tagsággal! Vállaljátok az ezzel járó kellemetlenségeket, például azt a valamit, amit felelősségnek neveznek!«

Itt nehezen zárható ki az (ön)irónia-hipotézis, nem?  Kisérteties a leírás és a Fidesz közötti hasonlóság. Mégis az lenne az igaz, hogy itt a balliberálisok kritikájába öltöztetett önkritikát olvasunk? Ha így van, akkor nagyon kemény ez a bírálat ( lásd vezetők és a tagság jellemzése), de az is nagyon jellegzetes, hogy nem lehetett ezt nyíltan kimondani és nekünk a sorok között kell bogarásznunk a jelentést. Erről lenne szó? A belső ellenzék hangjáról? Nem, szerintem továbbra is igaz az amit erről fent írtam: egy cinikus gúnyiratot olvasunk itt, amely nagyon magas lóról oktatja ki a valóságról az idealistákat és mindezt komolyan is gondolja a szerző. Ami miatt úgy érezzük, hogy itt erős öngúny is munkál az valószínűleg nem az, hogy nem gondolja komolyan azt »hogy a politikusnak hatalomvágyónak, gátlástalannak, őszintétlennek és ravasznak kell lennie«, hanem  Kínaiék tudathasadás közeli állapota lehet az ok. Elfogadják ugyanis a morális csődállapotot lényük döntésképes részével, míg egy régebbi ( eltemetett) részük erősen tiltakozik ez ellen tudat alatt, ezért a helyeslést és a belenyugvást cinikus ( az öngúny határát súroló), keserű hangnemben tudják csak előadni. Emiatt önparódiának és önbírálatnak ( értve »ön« alatt  a saját politikai oldalt) érezzük néhol a szöveget, pedig az valójában a morális csőd elfogadásának bizonyítéka, a meghasonlottság dokumentuma. Ebből a szempontból mindegy is , hogy ki(k) bújik az álnév mögött valójában: a mentalitás és a skizofrénia cikkre jellemző tüneteiben sokan osztozhatnak a Fideszen belül és a Fideszhez közel. Tulajdonképpen az egész Mandiner helyzetére is illik ez. (Sőt valójában az egész ország is hasonló állapotban van: megosztottság és cselekvésre való hosszantartó képtelenség, cinizmus, kiábrándultság és keserűség. De most hagyjuk az egész országot, nem ez a téma.) Keserűen átélt morális válsághelyzet, egyidejűleg elfojtott tiltakozás a tudat alatt. Nem kellene így legyen.

De ahhoz, hogy ez az állapot megszűnjön, meg kell szabadulni attól a képzettől, hogy a politika ab ovo immorális.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2012. március 27. 20:33
Na nem névtelen letterforce... Kálmánék egy vérgúnyos, de helytálló kritikát írtak a gyermetegen exhibicionista ballibről és kapcsolt részeiről. Ne vetíts: ez az írás őket röhögte ki és tett néhány megszívlelendő javaslatot.
betyár
2012. március 27. 14:19
"konzervatív jobboldali alak vagyok, igaz, szabadelvű. Azaz liberális." idáig jutottam az olvasásban. aztán abahagytam.
vizipipa
2012. március 27. 13:57
Na, akkor itt is. Kínai irománya egy humoreszk, egy stand up comedy előadás. A műfaj követelményei szerint felnagyítja, kiszínezi, karikírozza a visszás, nem tetsző jelenségeket. Eszerint is kéne kezelni. Egy jót nevetni (meg persze változtatni néhány dolgon). A bal/lib rágódása a "művön" nekem két dolgot jelez: - nincs humoruk, - nagyon találva érzik magukat. Lehetne írni hasonlót a jobboldalról is, volna miről. Persze ahhoz kéne egy jó tollú humorista. Szóval akkor most irigykednek mert jobboldalon van egy ilyen? (Lehet olvasgatni Hajós levelét. Humoreszknek az is jó.)
trespass
2012. március 27. 11:31
He-he, jól szét lett kapva a sárga csúnyaszájú! Javaslom elovasni az egészet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!