Szociális népszavazás 2.0?

2012. március 23. 15:31

Az illegitim rendszere konszolidálásával foglalkozó illegitim kormány megfegyelmezése, visszavonulásra kényszerítése ma is időszerű.

2012. március 23. 15:31
Elek István
NOL

Az LMP népszavazási kezdeményezésének lényegében ugyanaz az értelme, mint a Fidesz 2008-as szociális népszavazásáé volt. Arra teremt lehetőséget, hogy a közviszonyok alakulásával végletesen elégedetlen társadalom megálljt mondhasson a fékevesztett hatalomnak, és legalább a szavazással érintett kérdésekben visszavonulásra kényszeríthesse. Általános értelemben, mint négy éve, ma is jóval többről van szó ennél: e kezdeményezés is a közbizalom megvonásának kísérlete egy illegitimmé vált kormánytól. (...)

Ha 2008-ban elfogadhatatlannak tartottuk, hogy a feles többséggel kormányra jutó, illegitimnek tekintett kormány a választási ígéreteivel szembefordulva a közszolgáltatásokat átalakító reformokba kezdjen bele, miért tetszene nekünk ma jobban, ha a kétharmados többséget szerzett jobboldali kormányzó pártok fordulnak szembe ígéreteikkel? Hoznak létre illegitim alkotmányos rendszert. Léptetnek életbe választási ígéreteikkel összeegyeztethetetlen, illetve ellentétes reformokat az állami közszolgáltatások területén. Kérdem ezt a 2008-as népszavazás támogatói nevében.

Márpedig ez történik. Hiszen a választási kampányukban határozottan cáfolták, hogy alkotmányos rendszerünk felforgatására készülnének. A szabadelvű demokrácia hatalommegosztásra, fékekre és ellensúlyokra, független nemzeti intézmények pártatlan működésére épülő rendszerének felszámolásával, a kormányoldali igényeket szolgáló új alkotmány létrehozásával az Orbán-kormány éppúgy semmibe veszi az ellenfél szavazóinak politikai egyenjogúságát, éppúgy kitaszítja őket a politikai közösségből, mint az MSZP–SZDSZ-kormány tette, amikor azt feltételezte, hogy a baloldal kormányon maradásának érdekét azonosíthatja az ország érdekével. És ezért joga van a választók félrevezetésére.

Az illegitim rendszere konszolidálásával foglalkozó illegitim kormány megfegyelmezése, visszavonulásra kényszerítése ma is időszerű. Ha nem sürgetőbb, mint 2008-ban volt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jerom960
2012. március 24. 09:29
Mi a probléma Elek uram,megharagudtunk,mert már nem kellünk a jobboldalnak,mint szakértő filozófus,kevesebb lett a zsé,nem kellett volna Dávid és Herényi mellett olyan sokáig kiállni!?
Öreg
2012. március 23. 21:03
Elek szerint a választás 2010-ben törvénytelen volt?? Ha nem, mi a fenét zagyvál itt össze? A végén még nem csak " utolsó csatlós" hanem törvénytelenül választó nép is leszünk4 természetesen csak akkor, amikor a liberálisokat nem választják be a hatalomba, mert ugye, az a törvényesség fő ismérve.
őshonos
2012. március 23. 20:40
Egyszerűen végig sem gondoljátok mit beszéltek.Állandóan visszatérő szöveg panel a fékek és ellensúlyok megváltozott rendszere.Ha a korábbi "fékek és ellensúlyok" lehetővé tették,hogy 30%-al növekedjen az adósság állomány,azt nem kell megváltoztatni?Az Alkotmány Bíróságnak van költségvetési felelőssége?Nincs.Akkor ne is döntsön olyan kérdésekben aminek költségvetési kihatása van.Ez nem korlátozás,ez a felelősség egyértelműsítése.Ha ezt nem érted meg akkor ne dumálj.Értsétek már meg lejárt az az idő amikor a taccsvonalról lehet bekiabálni.Illetve lehet,de értelmetlen.Korábban leírtam ezen az oldalon az ellenzéknek nincs önálló,összefüggő gazdaságpolitikája.Egyik pártnak sem.Ezért kell hagyni azokat akik megpróbálják helyrehozni azt amit a korábbiak elqurtak.És ne beszélj illegitim hatalomról 2/3 mellett.A mai napig szavazói kiállnak a kormány mellett.Ezt kellene támogatni és nem nyugatra rohangálni panaszkodni.
Vizigót
2012. március 23. 20:07
Egy hasznos idióta hasztalan szavai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!