Még egy ok, amiért nem értjük a Schmitt Pál-ügyet

2012. március 30. 18:55

A legnagyobb bakot azonban mégis csak maga Schmitt Pál lőtte.

2012. március 30. 18:55
Barok Eszter
Eszter's Offtopic

„Ha félretesszük a tényt, hogy a köztársasági elnök úr finoman fogalmazva is különleges bánásmódban részesült, s a doktori disszertációt vizsgáló bizottság döntése inkább nyugszik politikai, mint szakmai alapokon, még mindig találok felfoghatatlan pontokat az indoklásban. Először is, nem fér a fejembe, hogyan juthat el bárki is a második egyetemi félévig – nem még a doktori fokozatig! – úgy, hogy nincs tisztában a forrásmunkák jelölésének és kategorizálásának tudományával. Én, személy szerint, jól emlékszem arra, hogy az ELTE-BTK angol nyelv és irodalom szakán az első év egyik legfontosabb tantárgya az Academic Writing volt, ami semmi egyébről nem szólt, mint hogy a különféle területekhez kapcsolódó tudományos munkákat hogyan kell tető alá hozni szabályszerűen formailag. Persze, baromira bosszantott, amikor a húszoldalas, nyelvészeti kérdésekről értekező pöpec kis dolgozatomat lepontozták, mert a referenciajegyzékben rossz helyen szerepelt egy pont és két vessző a forrásmunkák listázása során, de hamarosan megértettem, hogy semmilyen tudományos munkára nem kerülhet sor addig, amíg a formai kerettel nincs tisztában a szerző. Aki a bölcsészkaron akár egy hónapot is eltöltött, jól tudja, hogy bizony másképpen citálunk irodalmi és nyelvészeti értekezést, és természetesen nem mindegy az sem, hogy a szövegtestben hol és milyen jelöléssel helyezünk el lábjegyzetet. Más a módja a lexikonok, egyéni szerzők, újságok és internetes források feltüntetésének, sőt: a kizárólag előadásokon vagy más informális keretben elhangzott gondolatkölcsönzést is jelölni kell.

Konklúzió? A végső döntést összerakó bizottságnak végeredményben igaza van: óriási hibát követett el a (vicces módon ma már más néven, más zászló alatt működő, tehát csak részben felelősségre vonható) Testnevelési Egyetem, amiért 1., nem tanította meg hallgatóját már az első félévben a tudományos munkák citálásának formai sajátosságaira; 2., később, a kiadható legmagasabb fokozat átnyújtása előtt sem kérte tőle számon ezt az alapvető tudást. A legnagyobb bakot azonban mégis csak maga Schmitt Pál lőtte, aki úgy gondolta, szakmailag és emberileg egyaránt teljesen korrekt dolog hibás, hiányos – bizonyos esetekben semmilyen – forrásmegjelöléssel, »önálló kutatáson alapuló, új tudományos eredményt tartalmazó értekezésként« leadni egy részben másolt, részben fordított munkát, majd egy hónappal ezután neve elé biggyeszteni a »dr« előtagot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2012. március 31. 13:02
Beírtam a keresőbe, hogy "közg". Egy darab találat nem volt. Lehetséges, hogy itt senki sem tudja (Szerző sem), hogy Schmitt Pál a Közgázon végzett belker szakon, a TF-re már mint Magyar Olimpiai Bizottság Elnök jelentkezett be a disszertációjával. Egyébként annál rosszab, mert ezek szerint az "MKKE" nem tanította meg a hivatkozás helyes módszerre...
tutturuttu
2012. március 31. 11:57
Kéthónapos vizsgálatot követően lezárult Smitt Pál budapesti lakos ügye. Amint a sajtó beszámolt róla, Smitt a Bizományi Áruház kijáratánál akadt fenn ez év januárjában, miután a biztonsági őrök észlelték, hogy tisztázatlan eredetű árut értékesített. Smitt már átvette az áruháznak eladott 180 darab bolgár gyártmányú, Georgiev típusú öngyújtó és a 16 darab német Heinemann gyártmányú körömreszelő ellenértékét, amikor kiderült, hogy az áru a közeli trafikból származik. Smitt kezdettől fogva visszautasította a gyanúsítást. Magyarázatképpen azt mondta, egy régi ismerősével együtt kutattak a trafik raktárában, ott találták az öngyújtókat és a körömreszelõket. És mivel egyetlen olyan táblát sem látott, melyen az állt, hogy „Az öngyújtót és a körömreszelõt elvinni tilos!”, egyértelmûvé vált számára, hogy az áru nem képezi senkinek a tulajdonát. A Smitt által megnevezett régi ismerős azonban tagadta, hogy bárhol is együtt kutatott volna Smitt-tel, ezért a hatóságok nyomozást indítottak az ügyben. A vizsgálóbizottság a kéthónapos feltáró munkát követően megállapította: bár az öngyújtók és a körömreszelők valóban a trafik raktárából tűntek el, azzal, hogy Smitt Pál a sajátjaként értékesítette őket, csak az adott társadalom szokásainak megfelelően járt el. A Bizományi Áruház viszont hibázott, mert nem figyelmeztették Smittet, hogy lopott áruval üzletelni bűn.
mép
2012. március 31. 01:58
Meglepett a riport. Érdemes elgondolkodni rajta. Az igazi embert az újrakezdés képessége minősíti. Amennyiben elkészíti PhD -jét, szerintem kiköszörüli a csorbát. Amennyiben viszont lemondana, életművét is semmibe venné, továbbá tápot adna azon csaholóknak, akik tovább használnák dr. előtagjukat, legalább ilyen támadható módon.
öszödibeszéd
2012. március 30. 23:30
Van egy művészetterapeuta ismerősöm. Így nevezi magát, ebből él. Pedig nem tanult sem művészetet, sem pszichológiát, semmit, csak egy érettségije van. Jelenleg nagy LMP-s, és állandóan ott rázza az öklét az elnököt gyalázva a többi között a csürhe kellős közepén. Na én meg ettől a komplexusos blöff-értelmiségtől kapok gutát...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!