„1. Ha valaki még csak most ismerkedik a témával, és nem akar rögtön a mély vízbe ugrani, érdemes azok felé a szőlőfajták felé fordulnia, amelyek szerkezetükben barátságosak, aromáik tekintetében könnyen értelmezhetők. Ilyen a fehérszőlők esetében az irsai olivér, a cserszegi fűszeres, a muskotályok vagy ha valaki komolyabb testre vágyik, a hárslevelű. Vörösborpártiaknak ott a könnyed portugiser és a tartalmas merlot.
2. Arra általában szintén hamar fény derül, hogy a szervezetünk a savakat vagy a csersavat tolerálja jobban, ettől függően érdemes, még mindig maximálisan személyes preferenciáink mezsgyéjén haladva továbbmenni. A savak barátainak ajánljuk az aromáiban kimondottan jellegzetes, és emiatt jól felismerhető sauvignon blanc-t vagy a magyar borkultúrában megkerülhetetlen olaszrizlinget.
3. A vörösborok útján kihagyhatatlan a cabernet-k, azaz a sauvignon és a franc kettőse. És miért is akarná átugarni valaki ezeket a borokat, amelyek stílusához szinte minden más vörösbort mérni szoktunk?”