Haszon, tisztesség, GDP

2012. február 13. 21:19

A fejlett világban az USA az egyetlen ország, ahol az államadósság növekedésének lényegében felső korlátja nem volt.

2012. február 13. 21:19
Bánfi Tamás
Pénzügyi Szemle Online

„A GDP növelésének két természetes korlátja a rendelkezésre álló termelési tényezők szintje, valamint a fizetőképes kereslet. Az előbbi elsősorban rövid távú, az utóbbi rövid és hosszabb távon is merevebb korlát. A fogyasztás volumene és a rendelkezésre álló jövedelem fogyasztási hitelekkel növelhető, de ahhoz, hogy a növekedés ne csak egyszeri vagy többszöri, hanem folyamatos legyen, a fogyasztási hitelállomány folytonos emelkedése szükséges. A 2008-ban kezdődött pénzügyi válság rendkívül élesen ellentmondott ennek az iránynak.

A fejlett világban az USA az egyetlen ország, ahol az államadósság növekedésének lényegében felső korlátja nem volt. Japán nemzeti sajátossága, hogy a belföldi lakossági megtakarítás »korlátlan« finanszírozási forrás, ezért a külföldi tőkepiac az államadósság növekedésében gyenge korlát. A jelentős gazdasági potenciállal rendelkező feltörekvő országokban (Kína, Oroszország, India, Brazília) a nyilvánosság, az áttekinthetőség hiánya a valós állapotot és folyamatokat még elhomályosíthatja.

A fejlett világ nagyhatalma (USA) és a feltörekvő státuszú Oroszország mellett több fejlett »közép- és kishatalom« termelési szerkezetébe azonban beékelődött a fegyver és a katonai jellegű termékek (késztermékek és alkatrészek) gyártása, ami elsősorban - nem meglepő módon - nem az ország védelmét szolgálja, hanem a világpiac importigényét elégíti ki. Az Európai Unió több országa is ide sorolható (Franciaország, Németország, Svédország), ami már nem elhanyagolható kérdés a tagországok GDP-arányos államháztartási hiány és államadósság szabályozásánál. (...)

A GDP-nek nem az az alapvető hibája, hogy mit nem tartalmaz (pl. a lakosság jó hangulatát, a nők szépségét, a férfiak fizikai erejét, vagy akár a nők és a férfiak kielégítettségét), mert nem »boldogság-indexnek« szánjuk, hanem az, amit tartalmaz. A piac, a pénzügyi intézményrendszer és - az európai kis, nyitott országok szerencsétlenségére - az Európai Unió szabályrendszere is gazdaságpolitikai változónak tekinti a GDP-t. A GDP-arányos államháztartási hiányt és államadósságot például csak azok után lenne tisztességes (erkölcsös) értékelni, illetve azt figyelembe véve egy-egy országot büntetni, ha a fejlett világ országainak mindegyikében a GDP-t megtisztítanák a romboló és pusztító termelés és szolgáltatások negatív hozadékától. Ettől még az eredeti tartalmú GDP maradhat, de egy új tartalmú GDP számítása indokolt, és csak az ahhoz viszonyított mutató kellene, hogy büntetőkritériummá váljon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
huttinger
2012. február 14. 08:18
"""Az adósságplafon szintjét a kongresszus szabja meg Amerikában, amelyet átlépve a szövetségi kormányzat elvileg törvényesen már nem vehet fel hitelt. Az első ilyen limitet, az állam finanszírozásának gördülékenyebbé tétele érdekében 1917-ben szabták meg, 11,5 milliárd dollárban.""" http://gazdasag.ma.hu/tart/cikk/c/0/103588/1/gazdasag/A_plafonon_az_amerikai_adossag__a_politika_a_letra Mondja meg valaki, hogy mi a pöcsön csodálkozunk, hogy az ország itt tart? Ez a faszi állítólag közgazdász....
Akitlosz
2012. február 14. 03:10
Miért, most van felső korlátja az AEÁ adósságnövekedésének?
Soma
2012. február 13. 21:44
'A GDP-nek nem az az alapvető hibája, hogy mit nem tartalmaz (pl. a lakosság jó hangulatát,"............. ------------ Feltételezem, hogy érdemes lenne rá vagyoni értékű jogot alapítani.
gróf Bercsényi
2012. február 13. 21:41
A szerző eljut odáig, hogy "az USA államadósságának felső korlátja nem volt", de azt már - legalábbis ebben a cikkben - fél kijelenteni, hogy a világban egy-két gombnyomással kerengő "pénz", elsősorban dollár, túlnyomórészt virtuális pénz, mögötte sem ingó és ingatlan érték, sem kétkezi, sem szellemi teljesítmény nem állong. Kár. (Mármint kár, hogy a szerző szervilis, ergo gyáva, bár otthon az asszonynak ezen cikkét nyilván bátornak, tabudöntőnek tünteti fel, hiszen látszólag "odamondott" az Egyesült Államoknak.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!