Nem lehet más a politika

2012. január 16. 12:10

Hiába a december 23-ai látványos akció, nem tud lendületbe jönni az LMP.

2012. január 16. 12:10
Veisz Márton
Nézőpontok

„A szocialista párt nyögi az »elmúltnyócév«-et, s nem tud áttörni a 10 százalékos támogatottsági határon. A DK, pontosabban Gyurcsány pedig mindenféle ellenzéki együttműködés rákos sejtje lehet. Akik még szóba jöhetnek, azok kívül vannak a parlamenten, és eleddig nem tudni biztosan, mire lehetnek képesek. A Schiffer fémjelezte önálló politika és önálló 2014-es indulás pedig egy hosszú és rögös útra vinné az LMP-t.

Láthatjuk, hogy a párt egy kényelmetlen, de biztosnak tűnő és egy bizonytalan, nehéz út közül választhat csak. És jelen állás szerint inkább befogják az orrukat, de a baloldali összeboruláshoz csatlakoznának. A választás sok szempontból érthető és logikus. (1.) A zöldpártok már említett elköteleződése. (2.) Az új választási rendszer. (3.) A kormányellenesség, a protest jelleg dominanciája.

Ugyanakkor nagyon komoly veszélyek is leselkednek a pártra ezáltal. Elsősorban összekötik magukat olyan politikai személyiségekkel, akik 2010-ben már nagyot buktak, s politikai hitelességüket elvesztették. Másodsorban ez könnyen egy egyenlőtlen együttműködéssé válhat, amelyben az LMP nem lehet vagy csak nagyon nehezen domináns fél. És harmadrészt – az előzőből következvén – könnyen rájuk sülhet a már korábban is emlegetett »új SZDSZ« jelző.

De a folyamat még nem ért véget. Az egységes baloldali blokk létrejöttéhez még több feltétel hiányzik, s az LMP szerepe ebben kulcstényező lehet. Ezért is ajánlom mindenki figyelmébe a párt január végi kongresszusát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Faqtya ezredes
2012. január 16. 20:04
Bárgyú kis heppeningek, ostoba kis jelszavak, tehetségtelen csürhe. Nem érdemes rájuk szót fecsérelni.
csenge
2012. január 16. 16:19
"...inkább befogják az orrukat, de a balodali tömörüléshez csatlakoznának..." Nem olyan finnyásak azok.
sky.net
2012. január 16. 12:49
ha pl homlokon vágják a károlyi szobrot egy szép nagy kalapáccsal ...most nem itt tartanának ...dehát ezek a tutó lakattal pepecselnek
ZolieM
2012. január 16. 12:46
Az "új SzDSz" jelző már régen rásült, lassacskán akár nyíltan is felvállalhatják. Nagy kár, egy igazi (nem nyugat-európai típusú) zöld párt nem ártana a parlamentbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!