Az EU-n kívül nincs más út

2012. január 26. 07:24

Én egy másfajta Európai Uniót szeretnék látni, ami nagyobb tiszteletet tanúsít a közép-európai államok iránt. Interjú.

2012. január 26. 07:24
Schöpflin György
Magyar Hírlap
– Európában milyen súlya van a békemenetnek?

– Még korai lenne bármit mondani erről, de szerintem fog ez számítani, mint ahogyan az is, hogy a közvélemény-kutatások azt jelzik, a Fidesznek megvan a legitimitása. 

– Pedig a ciklusok felénél általában a kormányok támogatottsága alacsony szokott lenni.

– Minden bizonnyal ezek a külhoni támadások is erősítik azokat, akik úgy gondolják: lehet, hogy vannak problémáink, de külföldről ne szóljanak bele a mi ügyeinkbe. Így a kormány érdekes módon kap egy pozitív lökést, miközben gazdaságilag nem nagyon rózsás a helyzetünk. 

– Az idén történtek ellenére úgy gondolja, hogy továbbra is az unióban van a helyünk? 

– Én egy másfajta Európai Uniót szeretnék látni, ami nagyobb tiszteletet tanúsít a közép-európai államok iránt. Most már komoly kételyeim vannak az európai integráció azon alapelvével kapcsolatban, hogy minden tagállam meg kell kapja az egyenlő tiszteletet. Ma ugyanis a kisebb országok szenvednek a leginkább. Az EU-n kívül nincs más út, de ha megkezdik a különféle büntetéseket, az már beláthatatlan következményekkel járhat, és akkor nem tudom, mit válaszolnék arra a kérdésre, hogy hol is van a helyünk.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2012. január 26. 22:19
Olyan ismerős mentalitás....a pénzükre szükségünk van, de ne várjanak el tőlünk semmit...;)
Justicia
2012. január 26. 11:20
Schulz nyilván rájött orbán szándékaira a kettős beszédet illetően. orbán itthon feluszította a híveit az eu ellen, kivonultatta őket. Ezzel akar az eu-ban "zsarolni", de csak ellenszenvet ért el. Röhejes, hogy egy esetleges kilépést lebegtet. Vajon hogyan kommunikálja a meghátrálást a híveinek ? azt hiszem sehogy, fel sem fogják, győzelemnek fogják értelmezni.
Justicia
2012. január 26. 11:09
"Ma ugyanis a kisebb országok szenvednek a leginkább." Bizonyára, azért kaptunk az elmúlt évben rekord méretű támogatást.
balint60
2012. január 26. 09:32
" nagyobb tiszteletet tanúsít a közép-európai államok iránt" Nincs tudomásom, hogy az Orbán-kormányon kívül mással is ilyen súlyú problémái lennének az EU-nak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!