Bazmeg a hatalmi arroganciát!

2011. december 09. 17:35

Az állam tekintélye – amit a nemzeti jelképek reprezentálnak – az állami cselekvés függvénye, és azt sohasem a kritikusok csorbítják.

2011. december 09. 17:35
TASZ

Határozott álláspontunk az, hogy a nemzeti jelkép megsértésének vétsége nem valósult meg, mivel ennek megállapíthatóságához az szükséges, hogy a sértő vagy lealacsonyító kifejezés használata a védett jelképre közvetlenül vonatkozzon. A zeneszámban a Himnuszra vonatkozóan sértő vagy lealacsonyító kifejezés nem hangzik el, az előadó a »bazmeggel« politikai pártokról, politikusokról, vagy például a parkolócéduláról fejti ki a véleményét. A feljelentők tehát szövegértelmezési nehézségekkel küzdenek, az ügyészségről viszont ugyanezt nem feltételezzük. Esetükben feléjük irányuló vélt vagy valós politikai elvárásoknak való megfelelési kényszer vezethetett a nyomozás elrendeléséhez (feltehetően névtelen feljelentések alapján), a terhelti jogoktól való megfosztás kísérlete pedig a hatalmi arroganciát jelzi, ami rosszabb, mintha csak a szöveget nem értenék.

Ha valaki történetesen közvetlenül nemzeti jelképre tesz sértő vagy lealacsonyító megjegyzést, akkor is kérdéses, hogy az állam tekintélyének a megóvását jelenti-e a sértő kifejezések használóinak a büntetőjogi üldözése. Az állam tekintélye – amit a nemzeti jelképek reprezentálnak – az állami cselekvés függvénye, és azt sohasem a kritikusok csorbítják, mégoly éles szavakat használjanak is. Szerintünk a véleménynyilvánítás alaptalan üldözése és a hatalmi arrogancia rombolja ma Magyarországon mind a demokráciát, mind az állam tekintélyét.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smogger
2011. december 10. 14:00
Elég sok Dopemannál jöval sötétebb lelkű bunkó nyilatkozik itt meg, zsidózva, liberálisozva.Nem kell Dopemannak szégyenkezenie, a söpredék, akik itt is jelen vannak, ippeg jobboldali newmzetvédők gyanánt, úgy leverik bunkóságban, mint vak a poharat.......
Theorba
2011. december 10. 13:46
A hozzászólások 90%-a Dopeman szintjén tárgyalja az ügyet. Miről beszélünk???
Atisz
2011. december 10. 11:37
A TASZ már akkor kiírta magát jóérzésű emberekből álló emberek csoportjából, amikor egy kendermagos bűnözőt is a tagjai közé fogadott és beállt az Egymillión a (létező) magyar sajtószabadság elnevezésű gittegylet támogatói közé. Persze mindig lehet alább és alább menni színvonalban (is). Mindezt leszámítva nettó hülyeség is amire hivatkoznak, hiszen nem csak a politikusok határozzák meg az állam tekintélyét, hanem annak minden polgára (tehát a kritikusok is). A holokauszt tagadása például nem csak egy politikustól bűn, hanem egy "kritikustól" is, vagy nincs igazam, kedves TASZ?
egysegelem
2011. december 10. 10:18
Az egesz ugy egy nonszensz, egy zenesz arrol enekel amirol akar, es csak a kozonseg, a zenefogyaszto itelheti meg tartalmilag a szamot, azt is csak annyiban, hogy tetszik-e neki vagy sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!