„Köszönöm, Václav”

2011. december 21. 13:18

Meghalt az az ember, aki tudta, mit jelent a szabadság elveszítése.

2011. december 21. 13:18
Dominik Duka
Magyar Kurír

„Meghalt az az ember, aki tudta, mit jelent a szabadság elveszítése, az emberi méltóság tagadása, az elnyomás és a börtön. Meg vagyok győződve arról, hogy mindenki, az egész társadalom, függetlenül politikai vagy vallási meggyőződésétől, tisztelettel és hálával tartozik neki.

Ezt a nyilatkozatot a cseh püspöki konferencia, az egyház nevében teszem, annak a közösségnek a nevében, amelyhez az elhunyt tartozott a keresztség, a bérmálás és a szentáldozás szentségei révén. Az egyház is hálás neki a szabad élet, az egyházi megújulás lehetőségéért. Azt hiszem, hogy szavaimnak ökumenikus értelemben is van értéke mindazok számára, akik Jézus Krisztust vonatkozási pontnak tekintik.

Ezek a szavak most barátomnak és börtöntársamnak szólnak. Azt gondolom, hogy vele lezárult életemnek egyik legszebb szakasza. Václav és bátor megnyilvánulásai életem pótolhatatlan részét alkották.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szabadhajdu
2011. december 21. 21:17
Úgy látszik hogy a szerző is a Benes dekrétum híva, mint ahogy volt a Hável is.
L066H
2011. december 21. 17:27
"Meghalt az az ember, aki tudta, mit jelent a szabadság elveszítése." Élő emberek milliói tudják mit jelent a szabadság elvesztése. Ők a bankok adósrabszolgái. Mégsem írnak róluk ódákat a haláluk után.
tóth mária
2011. december 21. 14:01
Hogy Havel szabadkőműves volt, és a Benes dekrétumokkal is egyetértett, mert származása IS erre predesztinálta, ne zavarjon senkit !?
wartog
2011. december 21. 14:00
Én tisztelem Vaclav Havelt és szurkolok Orbánnak.És ezzel szurkolok magamnak és a Magyaroknak.Nekünk nem jött be az internacionalizmus.Hacsak a multik ideborított szarját nem veszem pozitívra.Tönkretették az országot, csak piac vagyunk és mégis csak köpködnek ránk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!