A görög lecke

2011. november 07. 08:27

Hirtelen világszerte divattá vált élcelődni a görögökön. A nyugat-európai sajtó egy pillanatig sem érzi rasszistának az ilyesfajta jellemzéseket.

2011. november 07. 08:27
Pataky István
MNO

„Miközben maguk a görögök szenvedik meg leginkább saját vezetőik szűklátókörűségét, hirtelen világszerte divattá vált élcelődni rajtuk, egyesek a mediterrán életstílust, magyarul a restséget róják fel nekik, mások ismét bőszen alkalmazzák a pejoratív értelemben használt balkáni jelzőt Athénra. A nyugat-európai sajtó egy pillanatig sem érzi rasszistának az ilyesfajta jellemzéseket, az indulatot mímelő német vagy francia politikusokat pedig senki nem nevezi populistának, amikor a végtelenül leegyszerűsítő »mi fizetünk a görögök miatt« érveléssel állnak szavazóik elé. Madridtól Berlinig és Párizstól Londonig mindenki jól ismerte a jelenkori athéni demokráciát. Mégis kellettek a görögök az unióba, majd az eurózónába is. Mert a piaci érdekek azt diktálták. Akkor megérte vállalni a görög kockázatot, most már nem. Így lett Athénból céltábla.

Most, a gazdasági, pénzügyi válság kellős közepén az unió a legcsúnyább arcát mutatja. Elkenődött a smink, vicsorgássá torzultak a mosolyok. Nincs már szó egységről, konszenzusról, egyenlőségről. Berlin és Párizs vezérei leplezetlenül irányítanak mindent. A Merkel–Sarkozy-tandem mellé már díszletnek sem kell a többi uniós tagállam vezetője. Ők ketten kijelölik a jókat és a rosszakat. Utóbbiak azok, akik ellentmondanak nekik. Meglepő módon nem kelet-közép-európai térségünk az, amely élen jár a görögök elleni szitokáradatban. Pedig a magyar, szlovák vagy román minimálbér ma is töredéke a görögnek, ráadásul a válság nyilvánvalóan érzékenyebben érinti az egykori szocialista tömb országait. Lehet, hogy az olykor groteszk villongásokba torkolló történelmi sérelmek ellenére mifelénk még természetes a szolidaritás?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2011. november 07. 19:29
www.youtube.com/watch?v=wXi3r1ZzVRc ,Hatter-kep a gorog valsagrol
Zokni
2011. november 07. 16:31
"Évszázadokig úgy működtek a bankok, hogy az a hitel felvevőjének és a hitelt nyújtónak is az életet jelentse." - írja. Honnan veszi, hogy ez ma másképp lenne? Most is üzleti megállapodásról van szó, melyben a szereplők az érdekeik vezérelte alkuban jutnak megegyezésre. Csak az alku már nem úgy működik, mint a piacon. Ennél már szabályozottabb és konformabb a dolog: szélesebb körű verseny van, melyben az ember elkerülheti azt az ismert kellemetlen érzést, ami elfogja a következő szőnyegárus kirakata előtt... A rendszer elgaloppírozása megakadályozásának feladata pedig nem elsősorban a "bankároké", hanem a nagyobb, erősebb és felelősebb (!) egységeké: az államoké, és az integrált, nemzetközi szervezeteké. Tehát a "politikai változás" azt jelenti, hogy egy demokratikus rd-ben leszavazzák a vezetést. A NEM demokratikus rendszerben jöhetnek elő ennél sokkal durvább és veszélyesebb "politikai" eszközök. EZÉRT is kínos, hogy O-ék, éppen e lehetőségeket korlátozzák a demokrácia intézményeinek a meggyengítésével...
Tündér_Lala
2011. november 07. 10:00
Akár tetszik akár nem, amit @nosferatu a vampire írt alapvetően igaz. Felvettek hiteleket, túl méretezték azokat, de a csődbe a nagy önszabályozó piac lökte őket. A hitelek felvételekor érvényes normál kamatszinttel (amely tisztes nyereséget biztosított eddig is a hiteladóknak), minden valószínűség szerint simán fizetnék a hiteleiket. A felemelt extra kockázati kamattal viszont (állítólag több mint 45%) képtelenek refinanszírozni a hitelállományt. Ilyen feltételekkel a világ bármely állama bedönthető lenne, az élen amerikával. A cél pedig támadás az unió ellen, a görögök minden javának az elvétele privatizáltatása (amelynek nyomán az életben nem állhatnak talpra), miközben valakik hatalmas nyereséget söpörnek be és sírásuk nyomán az unió polgárainak pénzéből kárpótolják őket az elmaradt extra profitért. Hogy a görögöknél is vannak jóléti túlkapások, hibás rendszerek ? Hát persze, hol nincsennek. (Lásd a 39 éves rendvédelmis nyugdíjast stb.) A görög probléma egy rendszerhiba következménye, egy csomó kapzsi nyerészkedése és a görögök felelőssége a dologban jóval kissebb, mint a pénzügyi világé. Ezért köpködésük különösen visszataszító.
Forsz
2011. november 07. 09:55
A görögök semmivel sem voltak rosszabbak, mint akár mely nép(ség) lett volna hasonló esetben. Ki lát a hazug ígéretek mögé, ki tud ellenállni mezei voksolóként teljesítményt nem elváró, mások pénzét szóró, jövővel nem törődő politikusok léprecsalásainak. Sajnos, a szocialista politika lényege mindig is ez volt, amit a görögöknél is tapasztalhattunk. A mások által létrehozott javak felelőtlen osztogatása a minél tovább nyeregben maradás érdekében, majd ha már nincs tovább, akkor balra el. Nincs a történelemben példa arra, hogy szocialista kurzus, vagy hatalmi időszak során a dolgok ne ide fajultak volna. Ne mondja senki, hogy nem lát párhuzamot a hazai szocialista akarnokainkkal. A baj a mára kialakult - a globális tőke által uralt és benormázott - rendszerrel van. A kérdés az, és egyben a megoldás is, hogy mikorra érik meg a helyzet, hogy a fejlett világ urai végre belássák, hogy gyökeres változtatásra van szükség. Elsősorban a hitelek körül kell rendet teremteni. Ha mi itthon meg tudjuk lépni azt, hogy gátat szabunk az uzsorakamatoknak, ha mint tervezve van, meg tudjuk lépni, hogy a THM-et felül korlátozzák, ha meg tudtuk lépni, hogy a gazdaságot tönkretevő, ésszerűtlen, torz és logikátlan manyup-hálózatot ki tudtuk léptetni a rendszerből, akkor előbb, vagy utóbb, de a globális gazdaságnak is észhez kell térni, mert ha hagyja tovább garázdálkodni a mindent és mindenkit leszaró, mohó globáltőkét (amit igen is t.zokni, bizony jelentős hányadban zsidók működtetnek), akkor csak idő kérdése a gazdasági-, majd a totális csőd, a zűrzavar. Igen, a legfontosabb a dologban, hogy a globáltőke jórészt zsidó kezekben van, és ez nem rasszizmus kérdése, ez sajnos azzal jár, hogy nem kötődik országhoz, vagy régióhoz, nem hat reá a józan megfontoltság korlátozó tényezője, hanem csupán az internacionalista nemtörődömség mohó kapzsisága és ez magával hozza a kíméletlen profitérdekű rációt. Reméljük, nem kerül elő újra tömegével "Marx: A tőke" című műve, de ez csak akkor remélhető, ha leszámolunk a minden ésszerűségnek azonnal rasszizmust kiáltó akadékoskodókkal és véleményterrorjukkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!