Miért maradjon az eva?

2011. november 04. 11:52

Miért kell változtatni valamin, ami működik, s éppen egy adóelkerülő kultúrában teremti meg az adófizetés kultúráját?

2011. november 04. 11:52
Kóczián Péter
Kóczián Péter blogja
„Matolcsy miniszter azzal érvel: egyszerűsödik az adórendszer, ezért nincs szükség az evára.

Én azt mondom, az egyszerű adórendszer mintája az eva. Minden bruttó - írnám még egyszer: bruttó, nem költséglevonás utáni nettó!!!!!!!!!! - bevétel után 31 százalék az adótartalom az eva esetében. Nem megszüntetni, hanem követni kellene. Mint mintát, mint logikát.

Tudom, jogilag, közgazdaságilag nem az igazi, persze, ez így van.

De miért kell változtatni valamin, ami működik, s éppen egy adóelkerülő kultúrában teremti meg az adófizetés kultúráját?

Nem akarom azt írni, mi jön vissza, ha megszüntetik. Tudjuk mindannyian, hiszen nem rég volt az a közelmúlt, amelyben a jelenleginél is nagyobb mértékű volt a fiktív számlák körforgása, amelyet az eva csökkentett. Lehet azzal érvelni, hogy mennyivel jobban jár, aki evázik - de megszüntetése utána a kérdés az lesz: többen és többet adóznak majd a megszüntetése után? Javítja az adófizetési kultúrát az eva megszüntetése?”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korhely
2011. november 05. 08:38
Kedves Péter! Az eggyel korábbi posztodban azt írtad Orbánra és Magyarországra utalva: "Van egy ország, s van egy vezető, amely az utóbbi időszakban mentesült a (világgazdasági) folyamatoktól: nem csökkent, hanem nőtt a szuverenitása." Tartod még?
abcd
2011. november 05. 07:59
Az igazi adóelkerülés az offshore cég, de ez a nagyok bulija. Erre igaz az ökölszabály, amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek, azonkívül nem olyan átlátszó és sunyi, mint az eva. Az evát nem a csóró kisvállalkozók miatt találták ki, hanem a milliós tanácsadói, meg közvetítői sikerdíjakat, stb beszedő vállalkozók miatt, akik így igen jelentős megtakarítást (nem ) könyvelnek el. Az eva a gazdagokat védi, ezért vannak a zagyva statisztikák, amik egyszerűen hülyeségek.
bornemiszabela
2011. november 04. 22:36
az evás nem tartozik áfa-körbe. mégis áfás számlát állit ki.:dd a helyes megoldás: nem áfázhat, az eva mértéke 10 %. oszt jónapot.
HSL
2011. november 04. 17:50
a nem ortodox gazdaságpolitika attól az, ami, hogy nem tűri az ésszerű megoldásokat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!