A csillapítható fájdalom

2011. november 24. 07:53

A fájdalom az élet része, addig élünk, amíg fájunk. A gond az, hogy ezek a „fekete nővérek” eltökéltek abban, hogy ők túlélik azokat, akik fájnak ugyan, de élnek is.

2011. november 24. 07:53
Apáti Miklós
Magyar Hírlap

„A morfium olyan vegyület, amely arról híres, hogy nincs jobb nála a fájdalomcsillapításban. Ezért érthető, hogy néhány »fekete nővér« előszeretettel adagolja túl a morfiumot. Bizonyára jót akarnak, meg akarják szüntetni a fájdalmat.

A fájdalom az élet része, addig élünk, amíg fájunk. A gond az, hogy ezek a »fekete nővérek« eltökéltek abban, hogy ők túlélik azokat, akik fájnak ugyan, de élnek is.

A szörnyű az, hogy ezek a »fekete nővérek« meg vannak győződve arról, hogy ők csak jót akarnak. Innen kezdve hosszan lehet gondolkozni arról, mi a jó és mi a rossz.

Ezernél több erkölcstani útmutató próbálta eligazítani a mindent túlélni akaró embert, hogyan éljen úgy, hogy példát mutathasson az utána következőknek.

Volt, aki a hősi halált ajánlotta, mások a megmaradásért bármit képesek lettek volna feláldozni.

Hogy kinek volt igaza és kinek nem, azt nagyon nehéz kimondani, mert nem is mi tudjuk eldönteni, hogy mit tehetnénk az adott helyzetben, ami vagy történelmi vagy magánbaj. A magánbajokkal nincs mit kezdeni, olyanok, amilyenek.

A történelmiekkel más a helyzet. Egy tőzsdére kitett országot nem szabad a »fekete nővérek« fájdalomcsillapító igyekezetére bízni. Jobb, ha fáj.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
prosz-tata
2011. november 24. 10:01
Apám 7 évig feküdt bénán, pelenkásan. Iszonyú fájdalmai voltak. Ha szavazás lenne, a passzív eutanáziára igent mondanék. Sajnos nem lesz ilyen szavazás. Erről a vallás lobbi gondoskodik.
narmer
2011. november 24. 09:34
Most mondják a hírekben, hogy valami nő már régebben feljelentte az Uzsokit mondván, hogy a lánya ( csontrákos volt) több morfiumot kapott mint kéne.Főorvos barátomtól tudom, hogy hiszitek vagy sem, a hozzátartozók tiltakoznak a fájdalomcsillapítás ellen a leghevesebben.Inkább szenvedjen és ordítson napokat a kedves mama vagy a papa. A Blikk egy jó kis orvosellenes hangulatot rittyentett ez alkalomból már megint.
Zokni
2011. november 24. 09:28
Csak mondom: az eredeti cikk inkább a pénzügyi világról, - mint a "történelmi fájdalmat" enyhítő "fekete nővérről" - beszél, s nem a haláltusáját vívó emberről. Amúgy meg József Attila szavát idézve, tulajdonképpen a szocializmus után ácsingózik, ahol a költő szerint olyan harc dúl, ahol NEM a "bankó a bombarobbanás"..., illetve Szerző szerint - szintén idézve valakit - ahol NEM ENGEDIK, hogy "...az erkölcs, a kultúra, a művészetek, a politika, a természet, a család, maga az ember, minden-minden a magángazdaság prédájává váljék..." Lelke rajta....
tarackos
2011. november 24. 09:23
Ha jól értem Miki, a megszorításoktól parázol. De hát nem lesznek megszorítások, ez most az adócsökkentések és a nem megszorítások kormánya. Vagy hazudtak? Akkor meg erről csicseregjél lécci, ne pedig a bullshitet told...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!