Nem tetszik a rendszer

2011. október 25. 08:34

Másfél éve vagyunk parlamenti párt, és mégis, a tömeg, aki majd’ százezren kint tüntet, nem érzi, hogy van parlamenti képviselete – noha pontosan ugyanazt mondjuk, amit ők – amit Ti.

2011. október 25. 08:34
Kovács Orsolya
Lehetmas.hu

„Másfél éve vagyunk parlamenti párt, és mégis, a tömeg, aki majd’ százezren kint tüntet, nem érzi, hogy van parlamenti képviselete – noha pontosan ugyanazt mondjuk, amit ők – amit Ti. Csak nem félévente egyszer, egy-egy nagyszabású tüntetésen, hanem egész évben, folyamatos, megfeszített munkával, ezerféle módon, olykor az összeomlásig kihajtva magunkat. Azért jöttünk létre, mert nem tetszett a rendszer – és most még kevésbé tetszik. Az eredeti érzékeny ökoszociális mondanivaló kényszerűségből csúszik át egyre erősebb és kétségbeesettebb rendszerkritikába, a szakmai munka amire annyira kényesek vagyunk, lassan háttérbe fog szorulni az egyre hangosabb tiltakozás mellett – és mégis, ez sem elég. (...)

A képviselőnek az a dolga, hogy az állampolgároknak azt a kisebb-nagyobb csoportját képviselje az ország legfőbb döntéshozó gyűléseiben, aki elvekről és feladatokról hasonlóan gondolkozik, mint ő. Elvileg ez az egyik legmagasabb rendű közszolgálat. Az volna a normális, ha minél több társadalmi rétegnek meglenne a maga képviselete – a földből élőknek éppúgy, mint a gyári munkásoknak, kisvállalkozóknak, városi értelmiségi rétegnek és így tovább. Amire mi létrejöttünk – hogy a civil társadalom, az emberi jogi, környezetvédő, szociális és más mozgalmak »kinyújtott karja« legyünk, hogy az ökologikus gondolkodást becsempésszük a parlamentbe és a közgondolkodásba, hogy küzdjünk a húsz év alatt velejéig korrupttá és áttekinthetetlenné vált politikai-gazdasági maffiarendszerek ellen, és felmutassunk egy tiszta, etikus és értékalapú politizálást és jövőképet: ez úgy látszik, ma kevés. Az ország csődközelben van, mind gazdasági mind társadalmi értelemben, emberek egyre nagyobb tömegei élete válik kilátástalanná, a hatalom bárkit eldózeroltathat aki útjában áll. Nem tehetjük meg hogy csupán azok a »zöld békeharcosok« legyünk, akik terveztünk lenni, akik egy jóléti államot próbálnak átsegíteni a küszöbön álló ökológiai válságon a számtalan rendelkezésre álló, de még kevéssé elterjedt módszer segítségével. Hanem újra forradalmárokká kell válnunk, együtt kiáltani a tömeggel, hogy nem tetszik a rendszer, megakadályozni a kétharmad »dózerolásai« közül amit csak tudunk, és működő alternatívákat kidolgozni az állam működtetésére a mostani kormányzat szükségszerű bukása utáni időszakra.

Ezen dolgozunk. És közben arra marad a legkevesebb energiánk, amire a fél évenként tüntetéseket szervezőknek viszont a legtöbb van: megszólítani az embereket, Önöket, Benneteket, és elmondani: ugyanolyan elkeseredettek vagyunk, mint Önök, mint Ti. Ugyanúgy egy normális, munkát és jogbiztonságot adó államban szeretnénk élni, amely sokszínű kultúrát és szilárd szociális rendszert biztosít minden tagja számára.

Ott vagyunk a tüntetéseken – akár kilakoltatások ellen, akár egy színház mellett, akár az egész rendszer ellen szólnak; üdvözöljük és csatlakozunk a szakmai szervezetek tiltakozásaihoz és jobbító szándékú kezdeményezéseihez, de közben alapvetően a nap-napi – sokszor láthatatlan – politikai és szakmai munkával próbáljuk kifejezni azt, amit gondolunk, a »lopakodó új diktatúráról«, a nap mint nap megszülető embertelen és cinikus döntésekről – és velük szemben egy vágyott igazságos és emberséges világról. És nem értjük, miért nem veszitek észre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zaza
2011. október 26. 07:26
Ahogy a részeg ember, úgy az anonim kommentelő is őszinte. Ma Magyarország ilyen állapotban van, mint ahogy ezek a kommentek mutatják. Végtelenül fusztrált, sértett, indulatos. Különösen külföldről hazatérve, vagy külföldi oldalak hasonló jellegű kommentjeit olvasva szembetűnő. Érthető, de nem elfogadható ez az állapot. Én is gratulálok Orsinak az őszinte írásért. Nekem egyszerű válaszom van, az eddigi pártok annyiszor és olyan csúnyán verték át az embereket, aminek az egyenes következménye, hogy nem állnak be egyetlen párt mögé sem. Az igazságnak azonban van egy másik arca is. Ahhoz hogy valakit átvágjanak két ember kell. Kell az is aki hagyja magát átvágni. Rá kell jönnünk, hogy az ilyen tüntetések, megmozdulások általában a társadalmi összefogás nélkül továbbra is ugyan így át fognak bennünket ejteni. Ha továbbra is azt hisszük, hogy a politikát ilyen gyurcsány-kókaféle szarkupacok tudják csak befolyásolni, akkor ez egy önbeteljesítő jóslat lesz. Én hiszek az LMP aprómunkájában, mert lehet hogy most nem mozgat meg tömegeket, de 2014ben amikor ikszelni kell és amikor megint 4 évre meghatározzuk a sorsunkat akkor szerintem sokan fognak elgondolkozni azon, hogy a demagógia hova vezetett. Én nagyon bízom benne, hogy pl szimplán azzal hogy váltsuk le Orbán rendszerét (DK) minden program nélkül hiteltelen emberekkel nem lehet eredményt elérni, vagy nagyon mérsékeltet. Az LMP-nek nem szabad demagógnak lennie. Építenie kell azt az arcélt ami a sajátja, amelyet még kevesen értenek, mert kicsit összetett, nem elég leegyszerűsítő, nem olyan megalapozatlanul kecsegtető, viszont égetően szüksége van rá ennek az országnak. Hajrá Orsi, hajrá LMP!
Kovács Orsolya
2011. október 26. 01:16
Kedves kommentelők, köszönöm a sok véleményt, tanulságos volt végigolvasni őket. Bár az eredeti írás elsősorban nem a Mandiner közönségének készült, végül nem bánom hogy idekerült, megtisztelő hogy elolvasták. Köszönet az építő kritikákért, és a nem annyira építőkért is, bizonyos szempontból választ is kaptam a cikk fő kérdésére – ha nem is mindig a legcizelláltabb formában. Az itt – és néhány más blogon – kapott érdemi észrevételeket, lehetőség szerint, igyekszünk hasznosítani tevékenységünk során. Két apróság: Az egykori SZDSZ-el kapcsolatos megjegyzések természetesen tévúton járnak, ezt már sokszor elmondtuk, ezügyben „iii” jár a legközelebb az igazsághoz. És valóban nem a KékPont-os K.O. vagyok, bár a civil szférából jöttem, de kulturális területről. (Amúgy, élünk még néhányan ezen a néven…) Köszönet még egyszer a figyelemért. Ha csak egy percre is elgondolkodtak azon, milyen helyzet késztetett a cikk írására, már megérte – függetlenül attól, egyetértenek-e vele vagy sem.
rajen
2011. október 25. 17:16
Az a kemény, hogy Cristofelt pár nap alatt 50 ezren követelik vissza a Való villába, míg a magukat "1 millióan a sajtószabadságért" tartók a hónapok óta tartó médiakampány ellenére csak 90 ezer csatlakozót bírtak összeszedni. :)) http://www.origo.hu/teve/20111025-otvenezren-kovetelik-vissza-cristofelt-a-vv5villaba.html
gary_cooper
2011. október 25. 15:09
„Másfél éve vagyunk parlamenti párt, és mégis, a tömeg, aki majd’ százezren kint tüntet, nem érzi, hogy van parlamenti képviselete – noha pontosan ugyanazt mondjuk, amit ők – amit Ti." Mennyi az a majd´százezer? Mindenben ekkora túlzásokba esik, kedves Orsolya? "Hanem újra forradalmárokká kell válnunk, együtt kiáltani a tömeggel, hogy nem tetszik a rendszer, megakadályozni a kétharmad »dózerolásai« közül amit csak tudunk, és működő alternatívákat kidolgozni az állam működtetésére a mostani kormányzat szükségszerű bukása utáni időszakra." Demagóg közhelyek. A dózerolást ne keverje össze a szükséges átalakításokkal, kedves Orsolya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!