Hajléktalanok és hajlékosok

2011. október 19. 07:15

A „hajlékosok” performance-a azok ellen irányult, akik tenni akarnak valamit a hajléktalanokért.

2011. október 19. 07:15
Apáti Miklós
Magyar Hírlap

„A Népszava tegnapi számának első és utolsó oldalán is látható egy-egy fotó: aránylag jó minőségű ruhákban, cipőkben emberek százai fekszenek a Parlament előtt, így demonstrálva együttérzésüket a hajléktalanok védelmében. A »hajlékosok« a beszámolók szerint legalább háromszor annyian voltak, mint a hajléktalanok.

A performance hálás műfaj, nem kell sok eszköz a megformálásához, jó buli, vidámkodó műalkotás, főleg azok számára, akik részt vesznek benne.

Ez a performance azok ellen irányult, akik tenni akarnak valamit a hajléktalanokért. Azok ellen, akik azt szeretnék elérni, hogy a tél közeledtével senki se tartózkodhasson életvitelszerűen az utcán, mert abba könnyen bele lehet halni, a fagyhalál nagyobb veszély, mintha a hajléktalanok egymás közelségében, de fedett helyen töltik az időt. (...)

Ez a lefekvős performance azokat sérti, akik tényleg hajléktalanok. Hiszen a »hajlékosok« felkelnek a betonról, a jól végzett »munka« örömével hazamennek, bekapcsolják a televíziójukat, megnézik magukat, isznak forró teát, egy hideg sört, ha volt a hűtőben. Megdicsérik magukat és a párjukat, és együtt lefekszenek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ephraim
2011. október 19. 15:50
"A tömeg szíve megmozdult! Valaki sínylődik a távoli óceánon! A szomszéd lakásban megőszül egy zongorahangoló, és senki sem törődik vele. (...) És ez a fő. Értik? A szomszéd zongorahangolónak küldhetnek tíz dollárt, tehát megtalálja a módját, hogy diszkreditálja az ilyen tolakodó nyomort! Az asszony ruhái, a gyermekek dohányzása, a zongorahangoló könnyelműsége (öt év előtt egy négyágú ezüst karos gyertyatartót vett a nagyanyjának) okai a bajnak. Legyünk őszinték: a zongorahangolót nem meri sajnálni, mert néhány dollárral segíthet rajta. Az emberi részvét éppen fordítottja egy kirándulásnak. Mennél távolabb fekszik térben a szánalom célja, annál gyorsabban és kényelmesebben eljut hozzá megértő embertársainak szíve!" Rejtő Jenő
spapi
2011. október 19. 10:07
ajánlom mindenki figyelmébe : http://www.hirado.hu/Hirek/2011/10/18/19/Buldozer_jart_a_hajlektalantelepen_ez_maradt_utana_.aspx
lastres
2011. október 19. 09:46
"A »hajlékosok« a beszámolók szerint legalább háromszor annyian voltak, mint a hajléktalanok." Ezt hívják szolidaritásnak. Hogy nem csak a saját életünk érdekel, hanem az is, hogy mi lesz a másik emberrel. "Azok ellen, akik azt szeretnék elérni, hogy a tél közeledtével senki se tartózkodhasson életvitelszerűen az utcán" A Máltai Szeretetszolgálat vezetője szerint a szállók már most tele vannak, miközben még legalább 1300-an vannak az utcán. A kormány dec.1-re ígérte, hogy lesz még 600 hely - de annak előkészítése sehol sincs. Amikor Kocsis Máté mindenkit be akar zavarni a szállóra, akkor azt mondja, hogy 200%-os telítettséggel tessék működni a poloskás, szűk helyen. Én beraknám Kocsis Mátét pár napra egy hajléktalanszállóra, szerezzen már tapasztalatokat.
tarackos
2011. október 19. 09:17
Igaza van, hiszen nap mint nap látjuk, halljuk, olvassuk mennyire tetszenek ezek az intézkedések a hajléktalanoknak. De legalább a szerzőt biztos jól fizetik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!