Mit hoz a pekingi gyors? A ruandai kísérlet

2011. október 17. 10:36

Az utóbbi években divatossá vált a „pekingi konszenzusról” beszélni, a fejlődés és a növekedés azon útjáról, amely megveti a nyugati modellt, és az önkényuralmat részesíti előnyben

2011. október 17. 10:36
Anne Applebaum
Komment.hu

„Ruanda földrajzi értelemben el van zárva, szomszédai pedig problémásak. Egy Kigaliból induló kamionosnak legalább négy napra van szüksége ahhoz, hogy elérje a legközelebbi kikötőt, Mombasát. Súlyosbítja a helyzetét, hogy egy felmérés szerint ezalatt 36 úttorlaszon halad át, és átlagban 864 dollárt kénytelen költeni megvesztegetésre. Ruanda földrajzi helyzete tehát kifejezetten akadályozza, hogy Afrika export vezérelte kistigrisévé váljon. Ebből következően Ruanda kormánya nagyra törő célt tűzött ki maga elé: Közép-Afrika »szolgáltató csomópontja« szeretne lenni, azaz - egy hasonló zsargonnal élve - »egy tudás- és információalapú gazdasággá« válna. Ezen az úton haladva kezdte meg a kormányzat az optikai kábelek lefektetését az országban, és kitartóan csábítgatja a külföldi befektetőket (Carlos Slim épp a napokban járt a városban). (...)

Ennek ellenére egyetlen kormány sem képes úgy »tudás- és információalapú gazdaságot« létrehozni, hogy közben gátolja az információ szabad áramlását. Mégha az etikát félre is tesszük: senki nem fektet be egy olyan »szolgáltató gócpontba«, amelyben az emberek félnek kimondani az igazságot. A ruandai politika legfelsőbb szintjein ezzel többen tisztában vannak, ők médiareformot sürgetnek.

Hosszú út áll még előttük, és erre maguk jönnek majd rá. Ám nem biztos, hogy lesz választásuk. A kérdés ezen a ponton sokkal messzebbre mutat: az utóbbi években bizonyos körökben divatossá vált a »pekingi konszenzusról« beszélni, a fejlődés és a növekedés azon útjáról, amely elhagyja a demokráciát, megveti a nyugati modellt, és az önkényuralmat részesíti előnyben - legyen az »jószándékú« vagy másmilyen. Pár éve a ruandaiak is erre a vonatra szálltak. Tiszta fővárost hozott nekik, gyors növekedést és alacsony bűnözési mutatókat - azaz, meglehetősen messzire vitte őket. De meddig viszi még? A térség szakértő közgazdászai egyre gyakrabban beszélnek az infrastruktúra és az energiaellátás azon fékező tényezőiről, amelyek hátráltathatják Ruanda jövőbeli gyarapodását. Talán eljött az ideje, hogy a szólásszabadság hiányát is felvegyük erre a listára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lionheart
2011. október 17. 23:10
Dajcstomi eléggé befolyásolt állapotban lehetett, mert ilyet én bottal sem...
Honfi-fi
2011. október 17. 14:30
teszt kérdés Egyébként hol van Ruanda?
μproli
2011. október 17. 14:21
Atomot Ruandára!
Fakutya ezredes
2011. október 17. 11:42
Na es? Ki ez az Anne?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!