A magyaroknak nincs a génjeikbe írva, hogy kövessék Orbánt

2011. október 09. 16:13

Láttam ezeket a fiatal embereket Budapesten, ők nem fogadják el Orbánt. Ott tüntettek ötvenezren a belvárosban: mindig így kezdődik. Interjú.

2011. október 09. 16:13
Adam Michnik
NOL
– Azt gondolja, hogy itt csak a politikusokról van szó? Nem inkább magáról a társadalomról?

– De igen, csak hát ezt meg lehet változtatni. A magyaroknak nincs a génjeikbe írva, hogy kövessék Orbánt Viktort. Magyarország most kritikus időszakot él át, történelmében nem először. Nagy tisztelője vagyok Bibónak, ő jó néhány ilyen időszakot leírt. Nem szabad történelmi pesszimizmusba esni. Talán Lengyelországnak nem voltak ilyen pillanatai? Amikor a Jog és Igazságosság az Önvédelemmel és a Lengyel Családok Ligájával koalícióban kormányzott, az maga volt a katasztrófa – de túl vagyunk rajta. Önök szintén túl lesznek ezen a mostani helyzeten, de ez is eltart egy darabig.

– A lengyel társadalomban a rákos sejtekkel szemben vannak nagyon erős immunizáló erők. Például az ön lapja, a Gazeta Wyborcza, egyáltalán az erős lengyel média. Hol van ez Magyarországon?

– Majd lesz. Ha másképp nem, az interneten. Láttam ezeket a fiatal embereket Budapesten, ők nem fogadják el Orbánt. Ott tüntettek ötvenezren a belvárosban: mindig így kezdődik.

– Magyarországon sosem voltak erősek a radikális tendenciák, szemben Lengyelországgal. Most meg minden mintha megfordult volna.

– Ezt tényleg nehéz megérteni. A magyar hagyományokban ez valóban kevésbé erős, mint nálunk – miközben most úgy fest, hogy mi, lengyelek képesek vagyunk ezt a problémát kezelni, bár ismétlem, a helyzet nem egyértelmű. Magyarországon viszont rossz irányba mentek a dolgok. Nemrég összeültünk Varsóban néhány magyar értelmiségivel, és ők sem tudtak választ adni arra, amit most kérdezett. Új jelenségről van szó, miközben az egész világ bizonytalanná, instabillá vált. Nemrég beszéltem egy komoly orosz politikai elemzővel, Ligyija Sevcovával, aki azt mondta: náluk most már minden remény összeomlott, nincs más út, mint a forradalom – úgy, mint Afrikában. De hát ez katasztrófa lenne: Oroszország számára a polgárháború a lehető legrosszabb változat. Én azonban természetemnél fogva optimista vagyok. És amíg élek, szembeszállok a diktatúrákkal, akár vörösek, akár barnák, vagy bármilyen színűek.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 201 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
box
2011. október 10. 09:36
Adam Michnik háttere: Adam Michnik was born to Ozjasz (Uzziah) Szechter, the first secretary of the Communist Party of Western Ukraine and his wife Helena (née Michnik), a historian, children's book writer and Communist. Michnik is of Jewish descent.His half brother, Stefan Michnik, was a judge in the 1950s during the period of Stalinism and currently resides in Sweden. He publicly admitted passing death sentences on Polish anti-communist resistance fighters, such as Major Zefiryn Machalla. In October 2010 Polish prosecutors issued an official European Arrest Warrant (EAW) against him. However, on 18 November 2010 the court in Uppsala refused to extradite Stefan Michnik back to Poland explaining that his alleged criminal acts committed under Stalinism fall under the statute of limitations in Sweden.
Kedves Robi
2011. október 10. 09:06
Az egymásnál turnézik a k. európai libsi kvázi értelmiség, otthon már sehol nem kellenek!
trust
2011. október 10. 08:52
Az, hogy valaki a határon túlról kiabál be, már megszoktam. Kit érdekel, mit kiabál, semmi köze ahhoz, ami belül történik. Azt mondja, hogy "Láttam ezeket a fiatal embereket Budapesten, ők nem fogadják el Orbánt. " Szerintem azt hallani kellene, meg megérteni, de mivel ő határon túli, fogalma sincs arról, mi történik Magyarországon. Nincs is köze hozzá, talán (szeretem a lengyel embereket) otthon kellene kiabálni. Lehet, hogy ott sem hallgatnak rád? Hogy ki fogadja, fogadta el Orbánt, azt 2010-ben megmutatta a magyar nép, még akkor is, ha azóta sokan már másképpen gondolkodnak. Az elmúlt 20 év hibáját ennyi idő alatt nem lehet eltüntetni, megoldani, ember, hiba nélkül nincs, csak akkor, ha nem dolgozik, nem tesz semmit. De egy olyan ember, akinek köze semmi ahhoz, hogy mi történik nálunk, ne merészeljen kioktatni senkit. Nem kell idejönni, nem kell velünk foglalkozni, van szerintem otthon is javítani való, avval tessék foglalkozni. Én magyar vagyok, hát te?
marós
2011. október 10. 07:23
Ez a lengyel judeóbolsi Varsóban összeült néhány magyar értelmiségivel (talán a Népszava szerkesztőivel), a terroristák, beleértve a médiaterroristákat is, nemzeteken átivelően fejtik ki romboló tevékenységüket, és készítik eló akcióikat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!