Gyurcsány erkölcsi hulla, Orbán haldoklik?

2011. szeptember 14. 21:28

Ha Gyurcsányból erkölcsi hulla lett, akkor a Wikileaks-táviratok nyilvánosságra kerülése után Orbán Viktor legalábbis haldoklik.

2011. szeptember 14. 21:28
Sebők János
Hírszerző

A magyar politikai elitet leleplező WikiLeaks-táviratok közlése után elemi felháborodás alig, meghökkenés és tanácstalanság annál inkább tapasztalható. Gyurcsány beszédének kiszivárogtatása után 2006 októberében utcai zavargások törtek ki, a tv-székházát felgyújtották, a közbeszédet, vitákat Gyurcsány lelepleződése uralta, aki aztán nem sokkal később bele is bukott az öszödi beszédébe, s politikai karrierje is véget ért, alighanem véglegesen. Orbán lelepleződése viszont alig váltott ki érdemi reakciókat. Az ellenzék előállt a kötelező dörgedelmekkel, a médiumok pártállástól függően foglalnak állást (jobboldalon bagatellizálva az ügyet), a közvélemény ingerküszöbét pedig alig érik el a közlések, amelyek a magyar politikai elit romlottsága mellett, a mostani, demokratikusnak mondott hatalomgyakorlásra is súlyos árnyékot vetnek. (...)

Az ország balsorsa, hogy egyelőre Orbán volt az utolsó esély. S a WikiLeaks-táviratokban nyilvánosságra került részletek ellenére marad még a remény, hátha változik valami. Hátha »megvilágosodik«, mint Gyurcsány Öszödön. Csakhogy a nyár végén és az ősz elején eddig kiábrándító tényekkel szembesülhettünk. Orbán nem korrigál, nem visszakozik, nem helyesbít, pofonokat, sallerokat, kokikat osztogat, korábbi ígéreteivel szembe megy (egykulcsos adó), nem nevezi nevén a valóságot (nem megszorít, átstrukturál), ragaszkodik a nyilvánvalóan »elkúrt« dolgaihoz.

Hatalmi helyzeténél fogva persze az akaratát, egyéniségét, értékrendjét, gondolkodásmódját, jellemét ráerőltetheti az országra, a pártjára, a frakcióra, a kormánypártokra, a szavazóira, de politikusi mítoszával, a személyéhez kapcsolódó várakozásokkal, csodavárásokkal alighanem leszámolhat. Ha ugyanis Gyurcsányból erkölcsi hulla lett, akkor a Wikileaks-táviratok nyilvánosságra kerülése után Orbán Viktor legalábbis haldoklik. Nem hiteles ember többé, ezért – követve a Die Weltnek általa megfogalmazott elvárásokat – be kellene adnia a lemondását, s át kellene adni pártjában a kormányrudat egy kevésbé utcai harcos felfogású, hitelesnek tartott politikusnak. Ez volna most az ország érdeke.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miloka
2011. szeptember 15. 20:33
Gyurcsány erkölcsi hulla, Orbán haldoklik. Sebők János pedig él és virul. A mi bosszantásunkra.
korona
2011. szeptember 15. 12:25
El a mancsaitokkal Orbántól!
soelmo
2011. szeptember 15. 10:27
Ahogy nézem Sebőköt (de szép magyar nevet választott magának...talán fátyolos szemekkel Tinódira gondolt?) ő is dögrováson van, nem hiszem, hogy túlélné hullajelöltjeit.
tarackos
2011. szeptember 15. 09:49
Múlt hét kedd óta figyelem a jobbos sajtó hogyan kommentálja OV origónak adott válaszát. Nos, még csak le sem hozták, és most sem tartották érdemesnek idézni a cikk ucsó bekezdését! "Lovasberényben, a kihelyezett kormányülésen az origo tudósítójának kérdésére, hogy valóban elhangzottak-e bizalmas beszélgetéseken azok a kijelentések, amelyeket a Wikileaks-en publikált táviratokban az amerikai nagykövet neki tulajdonít, és ha igen, akkor ez azt jelenti-e, hogy nem mondott igazat a kampányban, azt felelte: "Most is azt mondom külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek: amit csinálok"." Ez annyit tesz, Magyarországnak olyan miniszterelnöke van, aki azt mondja nem számít amit mond. Erre két magyarázat van, vagy össze-vissza beszél, vagy nincs összhang a tettek és a szavak között magyarul hazudik. Vajon melyik a rosszabb? Azok akik anno Ferenc hazugságán felháborodva évekig hazugoztak, kivonulgattak és akik ezek szekerét tolták, és most hallgatnak, azok pont olyan mocsárlakó ogrég mint a ballib apologéták. Sőt, egy fokkal rosszabbak, mert egyrészt ez Ferenc után történik, másrészt vagy tudtak erről és mindvégig képmutatón hallgattak vagy simán annyira hülyék, hogy OV őket is átverte. Több mint egy hét telt el és a jobbos sajtó csak hallgat és manipulál. A ballib pár napon belül reagált a Kertész cikkre. Itt tartunk ma, így gondolják egyesek a magújulást...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!