Tanulni, tanulni, tanulni

2011. szeptember 25. 10:33

A Fidesz most sokakra kiterjedően bevezeti az ijesztő mértékű tandíjat, ami ellen 2008-ban népszavazást hirdetett, s amely akció sikerének részben a hatalmát is köszönheti.

2011. szeptember 25. 10:33
Mátyás Győző
168 Óra

„A legújabb felsőoktatási törvénytervezet szerint a »mihaszna« bölcsészek majdnem kizárólag komoly anyagi áldozatot vállalva élhetnének szenvedélyüknek – szemeszterenként több százezer forintért. Mesterképzésnél ez felmehet félmillióra is. Úgyhogy a bölcsészetnek annyi, imígyen sikerül majd Horn Gyula avatott felszólamlásának szellemében eljárni, hiszen ő már vagy másfél évtizede az ország kardinális problémájaként említette, hogy túl sok a filozófus. Nos, ha például Franciaországban pendítené meg valami hivatalos stallumot viselő bürokrata, hogy ő guillotin alá küldené a bölcsésztudományokat, s ezen belül a filozófiát, hát a felvilágosodás honában valószínűleg egyenesen a gall kakasok elé vetnék az illetőt, hogy rojtosra csípjék az ülepét. Ott ugyanis a filozófia, úgyis mint a bölcselet alapja, a pallérozott gondolkodás alfája és nemtője, a legnagyobb becsben álló tudomány.


De hát ez itt Magyarország, ahol úgymond pragmatikusan közelítik meg a kérdést. Így a hivatalnok had vigyázó szemeit a munkaerőpiac kívánalmaira vetve farigcsálja át a felsőoktatás struktúráját. Legalábbis a minap nyilvánosságra került tervezet szerint. Amúgy nem volna nekem semmi bajom a pragmatizmussal, ha ez az volna és nem a legbornírtabb szűklátókörűség. Nincs itt helyem ezt jobban kifejteni, de az ország, amelyik nem képez nagy számban a tág értelemben vett kultúrát óvni, őrizni és művelni képes (szak)embereket, az írhatja is be a szekundát az indexébe.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2011. szeptember 26. 06:44
168 óra-168 hazugság, a tandíjat nem vezetik be, mert tandíj mindig is volt.
1120
2011. szeptember 26. 00:14
„A legújabb felsőoktatási törvénytervezet szerint a »mihaszna« bölcsészek majdnem kizárólag komoly anyagi áldozatot vállalva élhetnének szenvedélyüknek..." Nagyon helyes! Az egyetem ugyanis nem a szenvedélyek kiélésére, hanem piacképes tudás megszerzésére való! (A "büfé-ruhatár" szakosok meg csak hadd virítsák a lóvét...)
nyugalmazott tanár
2011. szeptember 25. 18:14
"az ország, amelyik nem képez nagy számban a tág értelemben vett kultúrát óvni, őrizni és művelni képes (szak)embereket, " csak hogy a Magyarországon képzett "bölcsészképzés" az elmnúlt években a politika szolgálatába állt. Szó sincsen itt kultúrát óvó szakemberekről. Amikor a termelés nem jut képzett szakemberelhez, mert az erőforrásokat ez a klientúraképzés emésztette fel, akkor nincsen más lehetőség, mint átalakítani a képzés szerkezetét. Vagy bele gúvad az ország. Mint ahogy pontosan ebbe a beleguvasztásba akarták belevinni a liberális "közoktatásguruk". Éppen ideje a felsőoktatás rendszerét talpraállítani.
narmer
2011. szeptember 25. 17:50
Nem védem meg Horn Gyulát, de szeretném tudni miért nem áldoz az aki egyiptológusnak, hindológusnak, swahéli, szamojéd nyelvésznek, finn ugor nyelvésznek, indológusnak, sémi filológusnak, kommunikációs izének, politológusnak, szociológusnak, genderkutatónak és pszichológusnak készül?( ismerősöm filozófia szakra járt kényelmesen 7 évig, állandóan halasztott, állása persze nincs) Vagy: 1962 ben mentem egyetemre, akkor 3, 70 átlag alatt szigorúan tandíj volt.Ezt pontosan így lehetne intézni ma is. T.i, ha egytemre mégy akkor kell, hogy érdeklődj a szakod iránt, ha viszont alulteljesítesz, fizess. Mátyás Győző meg bruttó hülye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!