Kéz a kézben

2011. szeptember 09. 07:30

Ki hatalmazta fel a kormányt arra, hogy „az új család számára megértő, soha nem múló szeretetet és nagyon sok örömöt” kívánjon? Senki.

2011. szeptember 09. 07:30
Bolgár György
Bolgár György
Népszava

„Az anyakönyvvezető összeadott minket, kaptunk egy házassági anyakönyvi kivonatot, aztán mehettünk, amerre láttunk, élni az életünket. Hanem ebben a mai forradalmi demokráciában még ez is másképp van. A díszborítású anyakönyvi kivonatban férj és feleség kap egy négy, színes oldalon mellékelt szellemi útravalót is, mégpedig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságától. Így, csupa nagybetűvel, hiszen felelősnek lenni nem kisbetűs dolog. Nemzeti színű szalag köti össze egy képen a nő és a férfi kezét, méghozzá ötször áthajtva, nehogy véletlenül szabadulni tudjanak a nemzet és egymás szorításából. A kezek fölött egyetlen szó, ha valakinek a kép láttán még mindig kétségei volnának: együtt. Belül pedig kissé bővebben hömpölyög a kormányzati üzenet az ifjú párnak. Magasztos mondatok Szent Istvántól, Széchenyitől, Wass Alberttől és Máraitól, valamint biztató szavak szeretetről, családról, gyerekről és felelősségről a Felelős Államtitkárságtól. Meg egy kis önreklám: látogassanak el rendszeresen a mindenamicsalad.gov.hu címre.

Na ez az, ami megdobogtatja az ifjú szíveket. Egy vérpezsdítő kis kormányzati honlap és egy pár, állami gondossággal kiválogatott szívbemarkoló idézet nagyjainktól. Szent István és Wass Albert. Azért ehhez kormányzati pofa kell. Mármint ahhoz, hogy egyáltalán bármit üzenjenek, de ahhoz is, hogy vegyék maguknak a bátorságot, és egymás mellé állítsák ezt a két embert. Hogy jut eszébe bárkinek, akár egy Felelős Államtitkárságnak is, hogy Szent Istvánt rángassa elő házassági ügyekben? És hogy jön egy államalapító király mellé egy közepesnek mondható, ugyanakkor politikailag kifejezetten megosztó, az elmúlt évtizedben jobboldali és szélsőjobboldali politikai körökben divatossá felfújt író? Hogy merészel bármely hivatalnok és bármilyen felelős államtitkárság Wass Alberttől idézni bármit is Petőfi, Arany, Ady, József Attila, Radnóti, Babits, Kosztolányi, Weöres Sándor vagy éppen Tamási Áron országában? Hogyan lehetséges, hogy egy minisztérium Wass Albertet maga elé tolva tartson egy házaspárnak írásbeli prédikációt? Ki hatalmazta fel a kormányt arra, hogy - természetesen közpénzből - »az új család számára megértő, soha nem múló szeretetet és nagyon sok örömöt« kívánjon? Senki. Még a kétharmados parlamenti többség sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 164 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
picur3ka
2011. szeptember 09. 17:48
Nezd, hogy keszen van. Amint egy kommentem megjelent, mindjart megszolal ezis! Itt lesel egesz nap, te szerencsetlen? Ez a kedvenc topikod?
Krupp Skya
2011. szeptember 09. 17:13
Ouroboros nem jött a beretva óta lehet, hogy megvágta magát? Vicc: Reggel borotválkozik a férj a fürdőszobában a papagáj a kalitkában egyre csak mondogatja, úgyis megvágod magad, úgy is megvágod magad. A férj megunja, felhajtja a WC tetejét, berakja a WC-be és rácsukja a tetőt. Kis idő múlva jön a felesége felhajtja a tetőt és ráül. A papagáj felnéz, majd megszólal mondtam, hogy úgyis megvágod magad.
drieno
2011. szeptember 09. 15:40
azér ezt nem bírom szó nélkül hagyni: "nehogy véletlenül szabadulni tudjanak a nemzet és egymás szorításából" anno eszem ágában nem volt kiszabadulni a nejem szorításából, sőt, bár néha azért pihentünk is és manapság is van ez így néha, bár már sajnos a pihenés tart egyre tovább... de nem adjuk fel a nemzet szorítása pedig nekem értelmezhetetlen, de ahhoz, hogy ezt valaki megértse, nyilván az átlagember képességei itt csődöt mondanak, csak a kiválasztottak foghatják fel
kukagyerek
2011. szeptember 09. 15:13
"Ki hatalmazta fel a kormányt arra, hogy „az új család számára megértő, soha nem múló szeretetet és nagyon sok örömöt” kívánjon? Senki." Mert ehhez nem is kell felhatalmazás, te idióta!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!