Líbia: a neheze még hátra van

2011. szeptember 25. 12:25

A Kadhafi nélküli ország - még ha „császármetszéssel” is, de - megszületett. Most a legfontosabb az, hogy a forradalom ne falja fel saját gyermekeit.

2011. szeptember 25. 12:25
Iványi Márton
Kitekintő

„Tripoli bevétele, és az utolsó nekifutás a két-három Kadhafi-rejtekhely ellen sajnos könnyebb volt, mint az államigazgatás újjáépítése lesz. A kihívás nagy, a nézeteltérések nemkülönben, és a közös nevező, a közös ellenség, ami összefogta a líbiai felkelők heterogén tömegét az ellenállás ernyője alatt, már a múlté. A szerepek megváltoztak, az ellenzékből nemsokára vezetők, a vezetőkből ellenzék lesz. A politikából kiszorult törzsek összehozása a közös, régi-új zászló alá egyszerűbb feladat, mint őket egy kidolgozott, cselekvőképes politikai napirend mögé felsorakoztatni, egy olyan társadalomban, amelyben a diktatúra negyvenkét éve alatt az »aki nem velünk, az ellenünk van« gondolkodásmód mély gyökereket eresztett, és a politikai kultúra a hűség és az árulás dichotóm fogalompárja által erősen behatárolt értelmezések tartománya lett.


A múlt azonban nemcsak a fejekben él tovább: Kadhafi örökségét forradalmi bizottságai hordozzák tovább, amelyeknek a becslések szerint a teljes népesség mintegy egyötöde tagja volt. Ez hatalmi töredeződést kiváltó diffúziós erőként funkcionálhat, nehézségeket görgetve az országépítés elé, miközben paradox módon e réteg bevonása a gazdasági talpraállás mielőbbi megkezdéséhez szükséges államapparátust stabilizáló tevékenységbe és a közügyek ellátásába nélkülözhetetlen is. Ez egy újabb konfliktust eredményez, a modern állam intézményeinek kiépítése és a múlt maradványainak felszámolása között. E »nómenklatúra« lojalitása - amelynek tárgya hagyományosan nem Líbia, hanem Kadhafi volt - nem pusztán spontán jellegű, hanem egy olyan társadalmi klíma része is, amely több mint négy évtizeden át épült ki. Ez a rendszer pedig nem múlik csak úgy el nyomtalanul, akárcsak a hozzá hasonlók sem.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2011. szeptember 26. 11:00
Észbontó, hogy milyen szövetségek vannak kialakulóba! A Törökök most Iránnal akarják letámadni a Kurdokat. Szép kis világ...
Biomechanoid
2011. szeptember 25. 20:41
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő azt mondta, hogy a Kadhafi által bebörtönzött alkaidások most az ellenzék részét képezik. Vajon miért jó ez az USA-nak és csahosainak?
tevevanegypupu
2011. szeptember 25. 14:27
Libia mar fel volt epitve es eleg turhetoen mukodott Kadhafi idejeben.
torresG4
2011. szeptember 25. 13:46
szerencsétlen líbiaiak....most kezdődik országuk gyarmatosítása és kirablása a bevált recept szerint, lehet még visszasírják egyszer a diktátort.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!