A korszerű nemzetállam

2011. szeptember 12. 11:58

A kormánynak, amely időnként aknamezőn lépked, minden intézkedése a korszerű nemzetállam céljának rendelődik alá.

2011. szeptember 12. 11:58

„Úgy tudtuk, gazdaságról, adórendszerről és pénzügyekről lesz szó a gazdaságért felelős miniszter, majd a kormányfő előadásában. De ez a kötcsei találkozó valójában nem valamely megvitatható gazdaságpolitikáról, hanem a követendő gazdaságfilozófiáról szólt, különösen, ami Orbán Viktor előadását illeti. Nem véletlenül hangzott el a különbségtétel a közgazdász és a gazdaságpolitikus közt: feladatuk érintkezik, de eltérő, más a szemszög, amelyből az ország gazdasági arculatára és lehetőségeire tekintenek, és a felelősségi körük sem ugyanaz. A kormányfő nemcsak azt tette egyértelművé, hogy a gazdaságpolitika fő irányán nem kíván változtatni, hanem azt is, hogy ennek komoly és fontos okai vannak.

A cél, amit nem ártott volna már a rendszerváltozás után azonnal kitűzni, ma nem kevesebb, mint hogy »föl kell építeni a huszonegyedik századi magyar nemzetet«. És hiába a vádaskodások, szó sincs semmiféle restaurációról, nem is lenne célszerű. A két világháború közti időszak nem példa, hanem történelem; a mai kor és a nemzet jövője más hozzáállást kíván. A kormánynak, amely időnként aknamezőn lépked, minden intézkedése a korszerű nemzetállam céljának rendelődik alá. Elhangzott a szónoki kérdés: időszerű-e egyáltalán nemzetet építeni? Tény és való: annak a jobboldalnak, amely a kötcsei találkozókon kezdetektől ott van, a nemzetállam fogalma nem elavult. S a nemzeti érdekekről elég nehéz lett volna a nemzetállam megemlítése nélkül beszélni. Ezt a közönséget nem kellett győzködni arról, hogy »egy nemzetek fölötti állam a nemzetállamnál sokkal veszélyesebb lenne«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
saddlenode
2011. szeptember 12. 17:47
öreg, ha majd a zemberek érdekében elkövetett ámokfutás miatt beomlik a bankrendszer, és a maga megtakarításai is odavesznek a dakota miatt, akkor is folytatod a tapsolást? udvaronc.
Ouroboros
2011. szeptember 12. 17:33
Önellentmondás. Valami vagy korszerű, vagy nemzetállam, a kettő együtt nem megy. A nemzet ocsmány 19. századi kövület, előtte is megvoltunk nélküle, utána is meglehetnénk már.
picur3ka
2011. szeptember 12. 16:02
"S mintha Toynbee az EU jelen helyzetét előlegezné meg, kifejti, hogy e lélektani fegyverletétel sem az uralkodó elit, sem a „belső proletariátus” számára nem lehet jó. A „külső proletariátus” vagy a széteső társadalmi test helyébe lép, vagy egy idegen kultúra reprezentánsaként fog megjelenni." http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/egy_kultura_bukasa.html
már foglalt
2011. szeptember 12. 14:11
na jön megint a duplamarketing. Orbán elmond egy csomó ökörséget arról,h hogyan cseszik szét még jobban az országot, az mno meg bólogatva elmagyarázza még egyszer ugyanazt a marhaságot...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!