Svéd mintájú vagyonadó a megoldás

2011. augusztus 17. 10:21

A vagyonadóval be tudnánk hozni a közteherviselés alá azokat, aki addig kihúzták magukat alóla. Interjú.

2011. augusztus 17. 10:21
Papp József
FN.hu

Az világos, hogy a magyar kkv-k adóterhelése nagyobb a termelékenyebb multikénál, és sokuk nehezen vagy egyáltalán nem tud hófehéren működni. De ha lejjebb visszük a járulékkulcsokat, akkor a termelékeny multik is még kevesebb adót fizetnek majd. A kevesebb adóbevételből pedig kemény dió lesz fönntartani az állami szolgáltatásokat legalább a jelenlegi szintjükön, az egészségügyet, az oktatást, és a többit. A korrupció költsége pedig nehezen csökkenthető rövid távon, még ha van is rá szándék.

Ha egy olyan adórendszer lesz, amely végre kedvező lenne a kkv-knak, akkor egy valóban értékes, foglalkoztatás-, és adóbevétel-bővítő növekedés indulna meg. Folytatni kell természetesen a költségvetési takarékosságot is. Azért tegyük hozzá, az adórendszer radikális átalakítása azt is jelenti, hogy be kell vezetni egy olyan új adónemet, amelyet nem a vállalkozások, hanem a háztartások fizetnek. A vagyonadóra gondolok, ami nagyon hiányzik a magyar adórendszerből. S nemcsak ingatlanra kellene kivetni. Olyan alapelvet kellene alkalmazni, hogy aki rendesen befizette az adóját, a személyi jövedelemadót, annak ne kelljen többet fizetni, mint korábban. A vagyonadóval be tudnánk hozni a közteherviselés alá azokat, aki addig kihúzták magukat alóla.

A Bajnai-kormány bevezetett vagyonadót, 60 milliárd forintos éves bevételt vártak belőle, ami az egész állami költségvetéshez képest szinte jelentéktelen összeg.

Igen, mert rosszul csinálták, sikerült ezzel lejáratniuk a vagyonadó intézményét. Svédországban 15 évig volt 1,5 százaléknyi vagyonadó a 250 ezer euró fölötti vagyonokra, s 15 év alatt 80-ról 35 százalékra tudták levinni a GDP-arányos államadósságukat. Nyilván nemcsak a vagyonadónak köszönhetően, de azért ennek is része volt ebben. Ez egy igazságos adó volt, amit csak a gazdagok fizettek, s csak a 250 ezer euró fölötti részre.

Ilyen típusú adót kellene tehát Magyarországon is bevezetni? Mennyi jönne be ebből?

Kiszámoltam, hogy egy 50 millió forint felett fizetendő vagyonadónál mintegy 500 milliárd adóbevétel keletkezne.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2011. augusztus 18. 05:15
Igaza van a cikk írónak, az MSZP már megvalósította a svéd adókat az etióp fizetésre, ÉS MŰKÖDIK, 100.000.000 végkielégítést lehet belőle osztogatni. igaz hogy megfagynak , meg éhen halnak de van egy szociálisan érzékeny mondás Kiss Pétertől: „ ahol fűrészelnek ott hullik a férgese, meg a forgács.” :)))))))
békalepcse
2011. augusztus 18. 00:54
Ez az ostoba firkász még csak véletlenül sincs köszönőviszonyban a betűkkel. Nem csak írni, hanem olvasni is illenék tudni. Aztán meg ebből következtetni. A vagyonadó most is van! A vagyonadó az értékalapú felhalmozás megakadályozására alkalmas csak! A vagyonadó kizárólag a társadalom feletti kontroll megtartását szolgálja! Lehetetlenné teszi a gazdasági felemelkedést és ezáltal az alulról szerveződést! A vagyonadó kizárólag kárt képes okozni! Akik viszont már most kinőttek a vagyonadó fűkaszája alól, azoknak nem kell tovább konkurenciával számolniuk. Gondolom szakétrolónk is ekképpen kapja a fizuját...
Peter8811
2011. augusztus 17. 20:56
Ingatlan adó jelenleg is van. A vagyon adó azért nem jó mert meg húzzák 30 milliónál a határt és és 10 év alatt belehúzzák az inflációval a az alacsonyabb értékű lakásokat is, pl 1968 ban vettem egy 56 nm lakást 75.000Ftért 75 ben már 250.000-et ért 2007 ben meg 13,5 milliót annak ellenére, hogy avulni kellett volna a lakásnak. A malac MSZMP/disznó MSZP/büdös disznó SZDSZ ugyanezt csinálta a bruttósítással 1968-ban bevezettek átlag fizetésre 12% adó/járulékot ez 2009 -re az átlagfizetésre nálam 85%-ra növekedett holott az átlagfizetés vásárlóértéke kb. az 1/10-éra csökkent pl. a villamos jegy viszonylatában. 1968 ban 2000 Ft volt a nettó keresetem 2009ben 129.000 1968-ban 4000 villamos vonal jegyet lehetett kapni érte 2009-ben pedig 403 darabot. Hajrá MSZP!
Pirosz-szka
2011. augusztus 17. 19:35
http://www.luxusingatlanok.com/ Biztosan ezek is a becsületesen dolgozó és adózó ápolónő feleség és mentőápoló férj félretett pénzéből épültek. Esetleg óvónő/buszsofőr spórolta össze néhány év alatt a munkabéréből. (És biztosan találhatnánk még egy csomó ilyet.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!