Nem hisznek Amerikának

2011. augusztus 02. 08:55

Amerika adósságszámlálója tegnaptól hivatalosan is tovább pereghet, miközben a kibocsátott dollárokra nincs fedezet.

2011. augusztus 02. 08:55
Szabó Anna
MNO

„A piacok ítélete egyértelmű: hiába fogadnának el a republikánusok és a demokraták egy 2500 milliárd dollárnyi költségcsökkentést, ha ugyanazzal a tollvonással újabb 2100 milliárd dollárral szeretnék ismételten kitolni az adósságkeretet. Az utóbbi hónapok politikai civakodása az adósságplafon miatt óriási bizalomvesztést jelentett az Egyesült Államoknak. A hajcihő tétje ugyanis nem a hosszú távú problémák megoldása volt, hanem, hogy melyik pártra lehet majd a felelősséget áthárítani a 2012-es elnökválasztás előtt bevezetendő megszorító intézkedésekért. A háborúban ezt a csatát most a republikánusok nyerték, no nem mintha egy jottányit is kisebb részük lenne az ország eladósításában. A költségcsökkentés politikai veszteségét a demokratákra tették, és megakadályozták Barack Obama elnöknek a gazdagokra vonatkozó adóemelési kísérletét. Amerika adósságszámlálója tegnaptól hivatalosan is tovább pereghet, miközben a kibocsátott dollárokra nincs fedezet. A vasárnapi megállapodás csak időnyerésre szolgált volna, de még egy délelőttöt sem bírt ki.

Az amerikai fizetőeszköz ugyanakkor egyelőre nem mondhat csődöt: a világ jegybankjai devizatartalékának zöme dollárban fekszik, az Egyesült Államok legnagyobb hitelezői, vagyis Kína és Japán pedig végképp nem érdekeltek a zöldhasú leértékelődésében. Amíg a tőzsdéken olajat csak dollárért lehet kapni, addig a játszma folytatódhat. Kérdés azonban, meddig tartható fenn a fedezet nélküli dollárnyomtatás. A tegnapi pénzpiaci pánik megmutatta, hogy már nem sokáig.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
de karatna
2011. augusztus 02. 14:40
Csupán arra szeretnének választ kapni, hogy a jelenlegi pénzügyi politikának kik a kiagyalói és háttérharcosai? No nem sugdolózva! Hanem hangosan megnevezve!
de karatna
2011. augusztus 02. 14:37
Több milliárdan nem hisznek! "Nem hisznek Amerikának"
realista
2011. augusztus 02. 13:21
Bocs: "Uncle Sam"
realista
2011. augusztus 02. 13:20
Erről az amerikai gazdaságról a "Dollárpapa" című régi jó magyar film jut eszembe, ahol az Amerikát megjárt főhősről mindenki azt hitte, hogy dúsgazdag, csak pillanatnyilag nem jut a pénzéhez. Ezért egymással versengve hiteleztek neki. Aztán amikor kiderült, hogy nincs pénze - tulajdonképpen semmi nem változott, mert a hitelezők nem akarták beismerni, hogy tévedtek, nem állt érdekükben kiborítani a bilit. Nos itt a "Dollárpapa" főhőse maga "Uncle Saam", azaz USA.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!