Miért nem kell Bibó István?

2011. augusztus 09. 07:31

Leleplező a kormányzó, egykori Bibó-kollégisták álságos demokratizmusára, ahogy feledésbe temetik egykor szellemi zászlójuk hagyatékát.

2011. augusztus 09. 07:31
Donáth Ferenc
Népszava

„Az lehetséges utat keresve tegyük fel Bíbó kérdését: »Mi az ami válságba jutott Magyarországon?« A válasz igen hasonló, mint 66 évvel korábban volt.

Válságban vannak a 2002-től 2010-ig kormányzó pártok. Válságban van az ország munkaadó képessége, és hitele.. Válságban van a nemzeti tudat, az önértékelés, a hungarizmussal, a kirekesztéssel, az előítéletességgel, a cigányellenességgel, az antiszemitizmussal szembeni a szolidaritásra való nevelés.

Nem mást, mint éppen a magyar demokrácia alapkérdésben való állásfoglalását tekinthetjük Bibó István, vagy az Orbán-rezsim, vagy akárki más, közéletiségének megítéléséhez megfelelő mércének..

Leleplező a kormányzó, egykori Bíbó kollégisták álságos demokratizmusára, ahogy feledésbe temetik egykor szellemi zászlójuk; Bíbó István hagyatékát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dusomoja
2011. augusztus 09. 13:26
Azért vicces hogy most keresik Bibót. A szocik-libsik sem neveztek el róla semmit, leszarták. De most hirtelen - hiányolni kezdik a Bibó teret. Amúgy magát a lelkületet nem értem, ami a Donáth gyerekeket meg Göncz Árpádot annak idején stb. azokhoz hajtja, akiknek a jogelődjei apjukat/őt bebörtönözték. Miért nyaljuk azt a csizmát, amelyik belénk rúgott?
nomármost
2011. augusztus 09. 10:22
Mert azt a fajta szocializmust képviselte -még ha itt-ott pozitív elképzelései voltak is - , amibe belepusztult ez az ország. Ma már egy a letűnt balos politikusok közül. A " fiúk " öntudatra ébredése táján még az ő elgondolásai is a reformok, a demokratizálódás irányába hatottak, teljesen természetes, hogy mérvadó politikusnak számított. ( mint tudjuk az embernek a helyzete szabja meg a filozófiáját)
Csubakka
2011. augusztus 09. 09:16
Na ,te ragyaverte vörös ördög már csak te hiányoztál
El Topo
2011. augusztus 09. 08:36
Én megértem a fiúkat. Mit mondjanak Bibóról? Hogy a hatalom megosztása demokratikus? Hogy a szegények, az elesettek a leszakadók pártját fogni: kötelesség?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!