Kukoricaterror

2011. augusztus 04. 07:25

Orbán Viktor kabinetje a világ legbefolyásosabb, szinte minden kormányt és pártot behálózó szervezeteinek játszmáit leplezte le.

2011. augusztus 04. 07:25
Huth Gergely
Huth Gergely
Magyar Hírlap

„Bár hazánk a nyolcvanas években még vetőmaggyártó-nagyhatalom volt, a filmből kiderül az is, hogy mára a piacot letarolták a multinacionális cégek, a gazdák többsége nem tudott ellenállni az iszonyatos erővel nyomuló ügynökeiknek. Így történt ez – és ezek már nem a védegyletes videó, hanem a szemünk előtt folyó hús-vér dráma képei – a kukoricatermelőkkel is, akik ma leggyakrabban az amerikai Pioneer és a Monsanto magjait vetik. Nem véletlenül lehet ismerős az olvasónak a két multicég neve: a mezőgazdasági szakhivatal ezeknek a vállalatoknak a termékei között talált nemrég génmanipulált (GM) vetőmagokat, majd a kormány halált megvető bátorsággal kitárcsáztatta a több mint ötezer hektáron elültetett szennyezett kukoricát. A világcégek bírsága a kétmilliárd forintot is elérheti majd.

Nem túlzás halált megvető bátorságról beszélni, hiszen Orbán Viktor kabinetje ezúttal sem a bukovinai ürgebőr-kereskedőkkel szemben nyitott frontot, hanem a világ legbefolyásosabb, szinte minden kormányt és pártot behálózó szervezeteinek játszmáit leplezte le. Játszmáról írni sem túlzás, hiszen a Pioneer és különösen a Monsanto fő profilja külföldön nem a hagyományos vetőmag, hanem a génmanipulált áru. Ők persze állítják, hogy ha volt is génszennyezett mag a többi között, az csak a véletlen műve, de a »GMO-vírus« ellen harcoló tudósok és aktivisták láttak már karón varjút. Hallottak például annak a svájci biotechcégnek az esetéről, amely Indiában a rizs harmincezer tételes génbankját kaparintotta meg, majd el is tüntette, így ma szabadon kereskedhet saját manipulált fajtáival. A nyugati fogyasztók szemében éppen a GMO-mentessége miatt értékes magyar élelmiszer hitele is könnyen a porba hullhat, ha kiderül: bár tilos, manipulált génkészletű vetőmagot röhögve ültetnek hazánkban is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 188 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trükkök Százai...
2011. augusztus 04. 15:18
Barokkos túlzás a cikk és émelyítően szervilis, de mondanivalója korrekt.
zolka50
2011. augusztus 04. 14:21
Aha, és hegesztés közben netezel, pénzt utalsz, vezeted a boltodat stb. Topolino, ezt meséld egy újszülöttnek! Nem értesz te semmihez, csak ahhoz, hogy elverd a segílyedet! Na húzz el Ferenc testvérhez!
már foglalt
2011. augusztus 04. 13:31
tényleg fantasztikus, ahogy az Orbán-kormány halálmegvető bátorsággal próbál piacot szerezni a hozzájuk kapcsolódó üzleti köröknek. Ld. Bonafarm-csoport. Amúgy fingja sincs senkinek milyen hatással van a génkezelt növényeknek a szervezetre, úgyhogy talán ne égessünk boszorkányokat, amíg ez így marad...
Valodi
2011. augusztus 04. 12:44
A kisparaszti gazdaságot nem a profitéhség, hanem a gyomor éhsége irányít(otta)ja már jó néhány évszázada... Közismert tény, hogy az intenzív mezőgazdaság energiamérlege negatív. A jelenleg folytatott ipari mezőgazdálkodás köztudottan olajfüggő. (Mg. gépi munka, több ezer km-es szállítás, műtrágya, növényvédő vegyszer, állat-és növénymanipulációs szerek stb.) Az is közismert, hogy túl vagyunk az olajcsúcson. Kérdésem: mit fogunk enni, ha már nem lesz tömegméretekben hozzáférhető az olaj? Ki lesz képes akkor a profit híján pillanatok alatt kimúló, úgymond "gazdaságtalanná váló" agráripari latifundiumok helyére lépni? A falujából elüldözött, profittermelő rabszolgává züllesztett, elbutult fogyasztóvá nyomorított paraszt-ivadék aligha...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!