Cigányok is elutasítják a bűnözőket

2011. augusztus 24. 11:02

Úgy lehetne nyitnunk a többségi társadalom felé, ha a cigány emberek közül minél többen elítélnék a cigányság bűnöző életmódot folytató rétegét. Interjú.

2011. augusztus 24. 11:02
Illés Tibor
Magyar Hírlap

Azzal keresett meg, hogy szeretne egy roma közéleti mozgalmat indíttatni. Miért?

Nem kevés roma él viszonylagos vagy kifejezett jómódban, de a legtöbben nagyon szegények. A cigányság megítélése a többségi társadalom részéről viszont nem csak a szegénység miatt nagyon rossz. Szerintem leginkább úgy kellene küzdenünk az általánosítás ellen, és úgy lehetne nyitnunk a többségi társadalom felé, ha a cigány emberek közül minél többen elítélnék a cigányság bűnöző életmódot folytató rétegét.

Ez utóbbi mekkora arányt képezhet a cigányságon belül?

Arányaiban kevesen vannak, de mivel gyakori és sokszor durva bűnesetekről van szó, ezért érthető, hogy sokan, bőrszíntől függetlenül, már nem akarnak tovább tűrni. Nálunk, Jászteleken négy-öt család akar megélni bűnözésből, de a viselkedésüket, a cselekedeteiket negyvenöt-ötven cigány család elítéli. A mi településünkön tehát tíz cigányból kilenc normálisan akar élni, be akar illeszkedni a többségi társadalomba. Sajnos nagyon sok településen vannak olyan romák, akik a bűnözésre alapozzák az életüket. Akadnak közöttük, akik ételt lopnak, de az sem megoldás, főleg hosszú távon. És azt is nyugodtan beismerhetjük, hogy léteznek főleg cigányokra jellemző bűncselekmények. Ezeknek az elkövetői élezik a feszültséget roma és roma között, de az egész magyarországi cigányságra is rossz fényt vetnek. Sokan közülük talán fel sem fogják, mennyit ártanak. Az pedig óriási baj, hogy sok fiatal a gazdag roma bűnözőket tartja példaképnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alichmazul
2011. augusztus 24. 18:57
Problémát abban is látom, hogy a jövő nélküli leszakadó roma fiatalok jobban utálnak minket magyarokat, mint ahogy mi utálnánk őket. legalábbis nálunk
Jancsipapa
2011. augusztus 24. 18:41
Az arányokat tekintve aránytévesztés áll fenn,ugyanis arányaiban sokan vannak.A többségi társadalom nem hülye,nem rasszista és vannak elvárásai .Önként , vagy kényszerrel menjen is végbe ,nem halogatható a beilleszkedés.
Senki Alfonz
2011. augusztus 24. 16:00
Most kapott valami állami kitüntetést a csimbókokkal egy borsodi cigány takarítónő 29 év munka után!!! Ez náluk világcsúcs, de pl. a magyaroknál természetes - most már törvényes előírás is - dolog, hogy mindenki legalább 40 évig dolgozzon!! Megint a kurva anyjukat!!
Senki Alfonz
2011. augusztus 24. 15:58
Két dolgot kellene tisztázni: 1., Hova tűnt a sokmilliárd forint - a rendszerváltás óta - amit a cigányság előrehaladására fordítottak??? Kiknek a zsebében van?? Ott is elszámoltatást kérünk Budai úr!!!!! 2., A cigányság szemében más a bűn, mint amit a befogadóországok annak tartanak!! Tehát ha egy 12 éves cigánygyerek elhál egy 11 éves cigánylányt, akkor az náluk házasság. A házasságban a férj gondoskodik a családjáról (lopással, bűnözéssel, segélyből éléssel, stb.), ez náluk a törvény! De akkor miért a befogadó törvényei szerint kérik a támogatásokat (családi pótlék, segélyek, stb.)?? Ez a kettős erkölcs a pofátlanság!! Mindig az az érvényes törvény, ami nekik kedvezőbb kötelességben és jogban!! A kurva anyjukat!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!