Álmodnak egy országot

2011. augusztus 09. 13:54

A harminc év alatti progresszív értelmiség mintha nem is létezne.

2011. augusztus 09. 13:54
Pető Péter
Pető Péter
NOL

„A szabadelvű jobboldal ifjabbjai megteremtették maguknak azt az alternatív nyilvánosságot, amelyből kitörve mára a jobboldal meghatározó, hiteles véleményformálóivá váltak. Ezzel szemben a szociálliberális, haladó, zöldértelmiség nem dicsekedhet hasonló agorával a világhálón. Jellemző, hogy a fönt fölsorolt portálok ellenpontjaként emlegetett galamus.hu-t éppen az az úgynevezett balliberális értelmiség működteti, amelynek nem alakult ki az utánpótlása az utóbbi években.

A harminc év alatti progresszív értelmiség mintha nem is létezne, legalábbis a nyilvánosságban nem leljük nyomát. Az új generáció lényegében semmilyen formában nem járul hozzá a haladó gondolat újrafogalmazásához, s nem lép fel a szabadelvű jobboldal valódi vitapartnereként. A baloldal tavalyi választásokon elszenvedett történelmi veresége sem indított el – egyelőre – olyan szerveződéseket, amelyek elősegítenék az alternatív baloldali nyilvánosság kialakulását, még ha a blogoszférában akad is néhány figyelemreméltó, ám csupán üdítő unikumként értelmezhető kísérlet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hatodik Béla
2011. augusztus 10. 08:16
"A harminc év alatti progresszív értelmiség mintha nem is létezne. " Kérdés, hogy ami harminc fölött létezik, az miben mondható "progresszív"-nek. Szerintem inkább retrográd ateista.
Forsz
2011. augusztus 10. 00:35
Talán az a hiátus oka, hogy részben tisztázhatatlanná, másrészt vállalhatatlanná vált a baloldaliság fogalma. A legtöbb mai fiatalnak a baloldalhoz - politikai tényezőként - csak negatív fogalmak társulnak a képzeletvilágában. A progresszió fogalmát pedig ez a hitelét vesztett baloldal amortizálta nullára. A jobboldal visszaadta a nemzeti gondolkodásban való hitet és ez a fiataloknál nagyobb visszhangra talált, mint az idősebb-, vagy a középkorú generációnál. A fiatalabb korosztályt már nem fertőzte a reánk erőltetett internacionalizmus és világosabban látják, hogy ahhoz, hogy jussunk valamire ebben az országban, az önbecsülésre szükség van. E nélkül nincs felemelkedés! Talán ezt kellene belátni és nem fanyalogva sajnálkozni, hogy miért is nincs jelentős mértékű ifjú baloldal. Azért nincs, mert világosan látják a fiatalok, hogy a l'art pour l'art baloldaliságnak jelen állapot szerint nincs semmi értelme, sem értéke. A mai magyar értékhordozó valóság a jobb oldalon található.
Csomorkany
2011. augusztus 09. 23:43
Hát, nekem lenne egy haladó, baloldali ötletem: tessék sztrájkot szervezni a frankhiteltörlesztés ellen. Nü? Várom a hiteles, baloldali jelentkezőket. Erre speciel lenne társadalmi igény, be lehetne vele törni a közbeszédbe. A baloldal súlyos válságát épp az mutatja, hogy ilyesfajta forradalmiságot senki nem vállal most ott föl. Marad a Jobbik, kezitcsókolom?
dávid
2011. augusztus 09. 22:59
"szociálliberális, haladó, zöldértelmiség" e szavakra nem tódul az ifjúság?! érthetetlen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!