Ronald Reagan, politikai gondolkodó

2011. július 01. 09:19

A politikát az eszmék harcának tekintette, a Szovjetunióval való rivalizálást is mint versengő politikai filozófiák összecsapását fogta fel.

2011. július 01. 09:19
Mándi Tibor
Reagan: Budapest!

„Reagan éveken át saját kezűleg írt szövegeit lapozgatva óhatatlanul felmerül az olvasóban a kérdés: napjaink (hazai vagy nemzetközi) politikusai közül vajon hányan lennének képesek hasonló szellemi teljesítmény felmutatására? Az írások legfontosabb tanulsága az, hogy Reagan – szemben a róla általánosan elterjedt vélekedésekkel – nagyon is, sőt: mindenekelőtt az »eszmék« politikusa volt. A politikát az eszmék harcának tekintette, és korának legfontosabb világpolitikai kérdését, a Szovjetunióval való rivalizálást is így: mint versengő politikai filozófiák összecsapását fogta fel. (A legtöbb írás természetesen ezzel foglalkozik – pl. Eugene Rostow Yale jogászprofesszor SALT- szerződésről szóló előadásait nem kevesebb, mint hat kommentárban elemzi – és ezek az írások bizonyítják, hogy a reagani politika alapjai már jóval elnökké választása – és az azt megvalósító tanácsadók, például a később ugyancsak a Reagan adminisztrációban szolgáló Rostow megismerése – előtt készen álltak.)

Az írásokon végig átsugárzik szerzőjük rendíthetetlen hite az amerikai – »nyugati« – rendszer és életmód felsőbbrendűségében. Kevés olyan politikus van a történelemben, akinek legfontosabb elképzelései ilyen meggyőzően igazolódtak volna. Ha más nem, ez Reagan legelszántabb kritikusait is gondolkodásra kell, hogy késztesse. Maga Reagan egészen biztosan nem lenne rest, és talán nem is lenne teljesen esélytelen vitába szállni velük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2011. július 01. 21:13
"Ronald Reagan, politikai gondolkodó" Azannyát! Van háztartási, kocsmai, kültéri, beltéri, udvari gondolkodó is?
doparoma
2011. július 01. 18:44
én csak ezt az "eszmék harcát" nem értem.. hiszen reagan eszmeisége nem áll távol bush eszmeiségétől: az amerikai nagyhatalom odabasz, ahol valami más van, mint saját maga. nem hiszem, hogy a szovjetunió elleni harc az ő szemszögéből több lett volna, mint harc az elsőbbségért. nekünk ez abban a pillanatban jól jött, nem kell lepontozni a reagan vezette amerika szerepét a vasfüggöny lebontásában, de azért a "xx. század egyik legnagyobb politikusa" (mint ahogy már több helyen is olvastam újabban) címtől azért reagan papa elég messze áll.
Merlin
2011. július 01. 17:14
Teljesen érthetetlen ez a Reagan-dicshimnusz, semmi kiemelkedőt nem tett, adópolitikája (már ha az övé) következményeit szakemberek méltatták, nagy kár utánozni. A sajátkezű irományokat lehet, hogy másolta valahonnan, gyanús nagyon.
korona
2011. július 01. 17:01
Amikor először hallottam, hogy készül egy Reagan szobor, komolytalannak véltem és nem is foglalkoztam vele tovább. Aztán, most, hogy "leleplezték" meglepődtem. Reagan ugyanolyan elnök volt, mint a többi. Csak azt tette, amit megengedtek neki a multik és a gigabankok. Emlékszek "uralkodásának" idejére. Semmi különösebb esemény nem történt. Egyszerűen joviális ember volt, színész (az életben tovább alakította a rászabott szerepet). Egy komoly, súllyal bíró országba nem nőket küld nagykövetnek az USA. Megvan a véleményem, de megtartom magamnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!