Még van idő, állítsátok meg őket!

2011. július 31. 17:15

A hagyományosan istenverte, elátkozott ügyek egyike a magyar–román viszony.

2011. július 31. 17:15
Tamás Gáspár Miklós
NOL

A hagyományosan istenverte, elátkozott ügyek egyike a magyar–román viszony. 

Ebben benne van a román állam és a magyar állam, a romániai magyar kisebbség és a román többség, Magyarország és az erdélyi magyarság, a székelyek és a többi magyarok, Erdély és Partium viszonya, a magyarországi jobboldal és liberális/szocialista balközép zűrzavaros kapcsolatai a romániai magyar politikai erőkkel és a román pártokkal, a román »elitek« változatos és változó »magyarpolitikái«, a kölcsönös értetlenség és tudatlanság, a »Trianon” nevű mítosz, a »bécsi döntés« nevű mítosz, a »Magyar Autonóm Tartomány« nevű mítosz, a lényegükben elfelejtett, de a szívünkbe fúródott gyilokként betokosodott, kölcsönös történelmi sérelmek; képzeltek és még a képzeltnél is rosszabbak.(...)

Magyarok és románok egyaránt tágra nyílt szemmel masíroznak a csapdába, közös erőfeszítéssel teszik tönkre azt a soha nem tapasztalt együttműködést, kreativitást, amely a román közönség kedvencévé tette a kolozsvári Állami Magyar Színházat (a sepsiszentgyörgyi magyar színház mellett), amely létrehozta az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivált (TIFF), az Ecsetgyár multikulturális »alternatív hely«-ét, a problémák ellenére eleven (magyar–román) diákéletet teremtett az állami egyetemen, a legjobb alternatív kocsmákat, remek kiállításokat, kiváló könyvkiadókat, folyóiratokat. Természetesen a kultúra, még a legbátrabb se helyettesítheti a jó politikát, de még ennek a kezdetei is tapasztalhatók: megszületett a GAS (Grupul de Actiune Sociala, Szociális Akciócsoport), amely országos föltűnést okozott avval, hogy a nagy nyilvánosság előtt radikálisan szállt szembe a kilakoltatásokkal a cigánynegyedben.  

Akármilyen reménytelen a romakérdés, morálisan egyszerűbb, mint a magyarkérdés. A nyomor és a diszkrimináció tisztességes emberekből fölháborodást vált ki (egyszerű, áttekinthető), de a magyarkérdés tele van történelmi tisztázatlanságokkal, az erdélyi magyar középosztály és értelmiség önvédelmi harcai – mivel a magyaroknak van szociális és kulturális tőkéjük, állítólag mellettük áll a magyarországi állam, nem ébresztenek spontán szánalmat; a magyar népességfogyás tragédiá ja a román többség számára érthetetlen – belebonyolódnak a hagyományosan kupeckedő és opportunista »nagypolitika« liános dzsungelébe, ami a balfelé radikalizálódó, de azért kisebbségben lévő román fiatalságnak nem rokonszenves. A Romániában is erősödő szélsőjobboldal, a mainstream erők dalmahodó sovinizmusa is nyomja őket, a többségében nagyon konzervatív erdélyi magyar politikai osztály pedig olyan, amilyennek bukaresti ellenfeleiket megismerték. Tehát a »magyar ügy« még a kisméretű, de fontos antinacionalista román ifjúság szívét se dobogtatja meg. Pedig már rá kellett volna jönnie, hogy a »magyarkérdést« a válság miatti mély szociális és erkölcsi elégedetlenség elterelésére, semlegesítésére fújják föl Románia vezetői, mint ahogy a trianoni gyászharangok szakadatlan kongatása Pesten ugyanerre szolgál. A felelőtlen politikai osztályok mindenre képesek a hatalomért. S az az értelmiség, amely érdekből vagy kritikátlanságból hajlandó fölülni az ilyesminek, soha nem moshatja le magáról a felelősség sarát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jancsipapa
2011. augusztus 01. 11:28
Imre Kertész nem tartja magát magyarnak.Egyetértek vele.Sőt, én Tamás Gáspár Miklóst sem tatom magyarnak.
Nagytestver
2011. augusztus 01. 09:44
Gazsesz, a szót ezúttal is jól kiraktad, a lóvét érte felseperted, ennyit ér az egész, kár tenni-venni, csak a te megtömött zsebeidet tömjük jobban. Prédikálj inkább a zsinagógákban, meglásd felkopik az állad a honoráriumtól, nagy marhák voltak, akik neked ezekért a szövegekért pénzt adtak. Gazsesz, a te korosztályod leszerepelt, ti tolvajok, naplopók és szemfényvesztők voltatok. Legyetek csendes nyuggerek már végre, bakker.
balbako_
2011. augusztus 01. 08:54
Az a szomorú, hogy ez az ember filozófus, legalábbis ezért kapott fizetést. A felsorolásban lévő jelzők egyikét sem magyarázza meg, csak állítja. De miért kéne elhinnünk? Az elmúlt 20 évben már minden volt és annak ellenkezője. Munkásságát nem a filozófus kiérlelt és konzekvens gondolkodása jellemzi, hanem egy túlburjánzott fantáziával megvert kiskamasz csapongása jellemzi. Egyszerűen nem lehet komolyan venni.
Krupp Skya
2011. augusztus 01. 07:29
Azt hittem, hogy Vágó István képe van feltéve mert Gazsinak nincs képe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!