Idegtépő nyári hónapok előtt állunk

2011. július 12. 12:34

Rendkívül felgyorsult az eurózóna adósságválságának folyamata.

2011. július 12. 12:34
Weinhardt Attila
Portfolio.hu

„Rendkívül felgyorsult az eurózóna adósságválságának folyamata amellett, hogy a döntéshozók a görög adósságválságot a legenyhébb formában akarták kezelni, de abban is döntésképtelennek bizonyultak. Egy héttel azután ugyanis, hogy a piacok megkérdőjelezték a portugál államadósság-pálya fenntarthatóságát, hirtelen megingott a bizalom a spanyolokban és az olaszokban is.

A probléma »csupán« az, hogy az olasz államadósság olyan hatalmas, hogy az eddigi »recepttel«, egy néhány éves nemzetközi hitelcsomaggal szinte lehetetlen a pénzügyi megsegítés. A spanyolok megmentésére titkon még készült az eurózóna a mentőkeretek megalkotásakor, az olaszokéra azonban - leginkább a méretbeli okok miatt - nem. Két dolog tűnik jelenleg biztosnak a csaknem kalkulálhatatlan piaci és politikai folyamatok mellett: egyrészt pénzügyi szempontból ilyen idegtépő nyarunk talán még sosem volt, másrészt tabuk dőlnek majd meg a következő időszakban az eurózónában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bmucsai
2011. július 13. 07:48
Tegnap magyarázta egy okos ember, hogy a válság nem dupla W alakú, hanem a közepe most épp megállt. De mi van ha tripla W penta, hexa, ...., szóval ránk vigyorog a valóság?
Akitlosz
2011. július 12. 22:25
Milyen tabuk? Az egyetlen tabunak annak kellene lennie, hogy egyik kormány sem költhet többet az adóbevételeinél. Akkor nem lennének többet ilyen válságok. Ez persze utópia, minden politikus a saját hivatali ideje alatt akar a lehető legtöbb pénz elköltéséről dönteni, s erre kitűnő módszer a hitelfelvétel, az ország eladósítása. A következmények meg már nem a hitelfelvevőket terhelik, hanem az utódaikat és főleg az adófizető állampolgárokat. Nagy hiba "segíteni" az önhibájukból eladósodott országokon.
rajen
2011. július 12. 19:05
Azért olyan szép, hogy Belgiumnak, ahol Brüsszel is található, 1 éve nincs kormánya. Szimbolikusnak érzem.
itstrue
2011. július 12. 17:25
"IZLAND A MI PÉLDAKÉPÜNK!" http://www.boldogsag.net/index.php?option=com_content&view=article&id=15240:qizland-a-mi-peldakepuenkq-&catid=917:magyar-koezeleti-forum&Itemid=518
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!