Gyöngyöspata előretolt helyőrség vagy modellfalu?

2011. július 19. 19:37

Mi történik akkor, ha a Jobbik működőképes mintafalut alakít ki Gyöngyöspatából?

2011. július 19. 19:37
Sebők János
hvg.hu

„Mi történik akkor, ha a kísérlet sikeres, és a Jobbik nem a „fekete sereg” előretolt helyőrségét, hanem egy működőképes mintafalut alakít ki Gyöngyöspatából? Vajon milyen arányeltolódást eredményez ez az ellenzéki pártok támogatottságában? A Jobbik már most is sok helyen a második politikai erő, ám az LMP és MSZP tehetetlenkedése és impotens médiapolitizálása nyomán egyre több településen még a jelenleginél erősebb pozícióba kerülhet. Vajon megengedheti-e ezt a térnyerést a Fidesz? Kialakul-e együttműködés Orbán és Vona között, vagy kormánypárti nyomásgyakorlás következik? Lehetővé válik-e a párt által emlegetett modellek megvalósítása az adott helyi és országos politikai-hatalmi-média környezetben? S ha nem, akkor mit kezd majd a politikai elit az újabb konfliktusokkal?

Gyöngyöspata sok szempontból modellértékű falu Magyarországon. Egy, az ott élők széles körére kiterjedő, átfogó szociográfiai kutatás talán sok kérdésre választ adhatna, ám ilyen vizsgálatra eddig nem került sor. A XXI. századi Magyarország tárgyilagos felfedezése azonban várat még magára. Ehelyett mindenki a saját érdekei szerint kommentálja, alakítja, manipulálja, tálalja a valóságot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
naplovag
2011. július 20. 11:01
"Mi történik akkor, ha a kísérlet sikeres, és a Jobbik nem a „fekete sereg” előretolt helyőrségét, hanem egy működőképes mintafalut alakít ki Gyöngyöspatából?" Miért, amikor Érpatakon Orosz megcsinálta ezt a modellt, mi történt? Semmi. Első körben lefasisztázták, másodikban megpróbálták elhallgatni. Gyöngyöspatán ugyanez lesz. Persze a kérdés az, hogy meddig hagyják, hogy ez a modell sikeres legyen, mert az nyilvánvaló, hogy túlságosan nagy teret nem engedhetnek a Rendnek.
Arma Gedeon
2011. július 20. 09:19
Vegyük észre a cikkben rejlő nagy beismerést: a libsi lap szerzője simán el tudja képzelni, hogy a Jobbik mintafalut csinál Gyöngyöspatából! Sőt, valószínűleg tisztában van vele, hogy KIZÁRÓLAG a Jobbik cigányügyi programja alapján lehet mintafalut csinálni belőle...
enmar
2011. július 20. 08:58
Csináltak szociokutatást néhány éve, ha jól tudom az Avas lakótelepről, de amikor kész lett, rájöttek, hogy ha megjelentetik kitör a polgárháború. Bár ezzel szerintem csak elodázták. Adalék: Zenész vagyok, magyar ember. Szoktam cigányokkal muzsikálni. Normális emberek. Ők mesélték, hogy Egerben voltak fellépni. Elképedve, megrökönyödve mondták, hogy a koncertjükön megjelent cigányok, micsoda sötétek, alpáriak, közönségesek voltak. Ezek a zenészek nem sznobok. Autentikus cigányzenét játszanak. Megdöbbentő volt tőlük ezt hallani, viszont reményt adott, hogy érdemes lehet a romazenészekre, cigány értelmiségre építeni a jövő romastratégiáját. Tudom ez rózsaszín köd, de hátha...
bmucsai
2011. július 20. 07:14
Tudod Sebők, számos politológós, pszichológós, szociólógós, stb tanulmányozta a vidék problémáját. Az egész ország 20 éve betlit játszik, így a vidék is! Mi van, ha megunták a cinkelt lapokkal történő játszadozást és borítják az asztalt? Nem érdekli őket Ejrópa, meg "roma integráció", stb, hanem úgy döntöttek megoldják maguk a kérdést. Tudod Sebők, szubszcidiaritás meg ilyenek! Szóval ott helyben megoldanák, és leszarják Budapestet, Brüsszelt, Bécset, stb...... Számos értetlenkedő elemzés jelent meg a Török G., Kéri, stb politólógósoktól, hogy nem értik miért van még mindíg 2/3-a a fidesznek, miközben nőtt a bizonytalanok száma. Mi van akkor, ha jobbról elégedetlenek? Gyöngyöspata erre utal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!