Valentin Stan Székelyföldről és a székelyekről

2011. június 25. 15:09

Az első román miniszterelnök aláírta az 1919-es keretszerződést, amelyben Románia egyetért azzal, hogy megadja az erdélyi szász és székely közösségeknek a helyi autonómiát.

2011. június 25. 15:09
Sylvester Lajos
Gondola

„Valentin Stan egyetemi tanár az Antena 3 Conexiun című műsorának politikai elemzője napjaink román politikusaira egyáltalán nem jellemző szájtartással pakolt ki az ostoba kurzus ellen, mi szerint nincs Székelyföld, nincsenek székelyek, nem kell nékik autonómia, a nemzeti állam egységének és szuverenitásának védelmében fel kell trancsírozni a jelenlegi székely többségű megyéket is. (...)

Azért haragudtunk meg a székelyekre –fejtegeti Valentin Stan -, mert ezek autonómiát akarnak minden áron...Én mind ezt hallom...vagy azt, hogy nincsenek is székelyek...de hát jóemberek, nekik joguk van kérni, nekünk meg jogunk van nem megadni. De hadd engedjék meg, mutassam be. Hogy miért is kérik ők ezt?

A bukaresti tévérovat állandó szereplője a továbbiakban kifejti, hogy mi – mármint a románok – azt kérjük, hogy a magyarok respektálják Trianont. „De mi nem igazán tartjuk be. A 47. cikkely így írja: Románia elismeri és vállalja kapcsolatát Magyarországgal...Te, itt azt írja, hogy Románia és nem azt, hogy Pápua-Új Guinea. Te, ezek itt mi vagyunk... mi van itt ember, ez egy másik diktátum?

...ez az úr, akit itt látnak, ez Vaida-Voevod...mivel nem akarok egyedül áruló lenni, gondoltam, komoly társakat keresek magamnak... Ez az első román miniszterelnök, aki aláírta az 1919-es, a kisebbségek védelméről szóló keretszerződést, amelyben, - micsoda átok! - , a 11-es cikkelyben, figyeld meg miket ír: Románia egyetért azzal, hogy megadja az erdélyi szász és székely közösségeknek a helyi autonómiát. .. Micsoda, nem jön, hogy higgyem, hát nem arról volt szó, hogy székelyek nem is léteznek? S hogy Vaida-Voevod ilyesmit aláírt?

Hát igen. Ezzel a feltétellel kaptuk meg Erdélyt. Hogy helyi autonómiát adunk a székely közösségeknek oktatási és vallási vonatkozásban. (...)

Valentin Stan tévés szereplésében a továbbiakban köszönetet mond a székelyek históriai helytállásáért, amit szülőföldjük megvédéséért tettek, azokkal szemben, akik törökkel, tatárral, mindenkivel lepaktáltak. Szarkasztikusan gúnyos hangvételét azoknak szánja, akik Románia történelmét eltorzítva Székelyföld és a székelység létét tagadják.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2011. június 26. 14:33
"Az első román miniszterelnök aláírta az 1919-es keretszerződést, amelyben Románia egyetért azzal, hogy megadja az erdélyi szász és székely közösségeknek a helyi autonómiát. " Vegyük már végre észre, hogy a románok rég felmondták a trianoni szerződést!!!!!!!!!!!!!!!!! Vége!!!
bobbywatson
2011. június 25. 21:14
http://kukker.manna.ro/showvideo/3154/hol_vagytok_szekelyek? (nem szinkronizált)
korona
2011. június 25. 21:07
Független szabad Erdélyi Fejedelemséget! De legjobb megkérdezni magát az erdélyieket, a székelyeket.
Faner
2011. június 25. 17:14
Autonomiát Erdélynek !-facebook oldal http://www.facebook.com/pages/Autonomy-for-Transylvania/131360190273844
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!