Tényleg Horthy mentette meg a budapesti zsidókat?

2011. június 02. 10:58

Horthy közbelépést az is lehetővé tette, hogy a hazai ellenerők meggyengültek, s a németeknek sem volt már erejük a kormányzóval szembeni fellépésre.

2011. június 02. 10:58
Sebők János
HVG

„Horthy az ellene tervezett puccs meghiúsítása után, 6-án közölte Sztójayval, hogy »a zsidók további deportálását meg kell szüntetni!« Döntését az előző napi kormányülés után hozta meg, amelyen Arnóthy-Jungerth külügyminiszter-helyettes ismét felsorolta a deportálásokkal kapcsolatos külföldi visszhangokat, amelyek amiatt értetlenkedtek, hogy a kormányzó korábbi kijelentése ellenére még mindig folyik a zsidók elszállítása. Sztójay még aznap jelentette Veesenmayernek, hogy Horthy elrendelte a deportálások leállítását, aki kiismerve Horthy személyiségét és állandó hezitálását, nem nyugtalankodott, s berlini főnökeit is igyekezett megnyugtatni, mondván továbbra is kézben tartja a politikai szálakat, de Horthy döntésére már nem volt hathatós válasza, hiszen Budapesten nem volt, aki a szerelvényeket összeállítsa, s az előző hónapok csendőrvirtusával az áldozatokat bevagonírozza és útnak indítsa. (Eközben a pest környéki zsidóság deportálása az ütemtervnek megfelelően zavartalanul folyt tovább!) Az is kevéssé hangsúlyozott tény, hogy nemcsak Koszorús sikeres akciója akadályozta meg a fővárosi zsidóság július 10-re tervezett deportálását, de az is, hogy nem elsősorban Horthy kinyilatkoztatásai miatt álltak le a deportáló vonatok, hanem mert nem volt, aki utasításait elszabotálja, s végrehajtsa a feladatot.

A deportálás elmaradására egyenesen senki sem kapott parancsot, s az tényleg annak következtében maradt el, mert nem volt csendőrség, amely azt végrehajtotta volna. – vallotta a népbíróság előtt Ferenczi László, a deportálásokat irányító alezredes. S ezen a németek sem tudtak már változtatni. Eichmann 8-án értesült a kormányzói utasításról, s természetesen semmiképpen nem akart belenyugodni ebbe a helyzetbe. A németek az elkövetkező napokban diplomáciai, illetve katonai eszközökkel egyaránt nyomást gyakoroltak Horthyra, nem is eredménytelenül, hogy engedélyezze a deportálás folytatását. Eichmann azonban a 150-200 emberével nem tehetett semmit. Bár hangoztatta, hogy Budaörsön egy SS-hadosztály áll bevetésre készen, és ha a csendőrök nem segítenek, akkor a budapesti zsidókat ezekkel vagoníroztatja be, de valójában Eichmannak ekkor – a saját kommandójának emberein kívül – már semmilyen erők nem álltak a rendelkezésére. Még az sem segített, hogy a német katonai erők demonstratív felvonulást tartottak Budapest főútvonalain.

A budapesti zsidóság sorsa azonban Horthy kijelentései ellenére még ekkor sem dőlt el. A következő másfél hónapban ádáz politikai csatározások folytak a háttérben az eredeti »zsidótlanítási« tervek megvalósításáért, illetve meghiúsításáért. Az azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a németek a magyar segítőik nélkül lényegében tehetetlenek, erőtlenek, Horthynak pedig (a segítőivel együtt) elég hatalma és tekintélye van ahhoz, hogy a deportálási kísérleteket (pl. Kistarcsa), ha tudomására jutnak, meghiúsítsa. Júliusban, augusztusban tehát afféle patthelyzet alakult ki, s a budapesti zsidóság helyzetére ez az ideiglenesség nyomta rá a bélyegét. Ezt korántsem lehetett megnyugtatónak nevezni, hiszen a deportálás veszélye állandóan fenyegette a fővárosban élő zsidókat is egészen addig, amíg Horthynak sikerült leváltania a Sztójay-kormányt, s augusztusban új helyzet állt elő a frontokon (pl. román átállás). Mindez nemcsak Eichmann és csapata visszarendelését eredményezte, de Himmler is megkezdte a béketapogatózást a szövetségesekkel, aminek része volt a budapesti deportálások végleges leállítása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2011. június 03. 17:08
"Tényleg Horthy mentette meg a budapesti zsidókat?" Tényleg! Chuck Norris, meg Bruce Willis még sehol sem voltak!
de karatna
2011. június 03. 16:53
"Tényleg Horthy mentette meg a budapesti zsidókat?" Amikor a családomra gondolok, meg Nagybaczoni Nagy Vilmosra (akinek az igazak kertjében zölddel a fája Izraelben, meg Bajcsy Zsilinszky Endrére, Horthy Miklósra és néhány hozzászólásra gondolok, akkor azt mondom kár volt! 1941-ben semlegességet kellett volna hirdetni. Eltűrni a legnagyobb passzívitással, hogy az országot megszállják, ahogy ezt maximális aktivitással az osztrákok tűrték. Végigsajnálkozni, hogy deportálják az összes magyarországi zsidót, hiszen lett volna rá szinte négy évük. Utána egy emlékművet emelni és erkölcsösen kikerülni a háborúból. Na ennyit!
Julio Salazar
2011. június 03. 09:16
Számomra, úgy tűnik, hogy a paranoia az egy kezelhetetlen és folyamatosan terjeszkedő valami agyimentális rákfene emberek egy bizonyos csoportjánál. Szerintem ennél sokkal fontosabb témák vannak, ma amivel Sebők et.nek foglalkoznia kellene: csak néhány téma amit javaslok megfontolásra: 1) az Alföld faunájának védelme, 2) talajvizeink elszennyeződése, 3) a budapesti utcák tisztaságának állapota, 4) a delfinek kihalásának veszélye 5) a költöző madarak szaporodási helyének védelme 6) az egyiptomi Kopt Keresztény Egyház felvirágoztatása, 7) további ásatások finanszírozása Margat várában. Remélem adtam elég ötletet, ahhoz, hogy valami értelmes és aktuális témával foglalja el magát. A cigánybűnözés témáját már fel sem hozom, hisz abban Richard Field amerikai filantróp már ügyködik.
mr.Marcang
2011. június 03. 08:43
"Tényleg Horthy mentette meg a budapesti zsidókat?" Tanujj, s okujj! Tényleg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!