Kiállnak-e a német rendőrök magyar kollegáik mellett?

2011. június 10. 18:39

Amit hallok a közeli Magyarországról, az egy német rendőr számára egészen távolinak tűnik. Interjú.

2011. június 10. 18:39
Rüdiger Reedwisch
HVG

El tud képzelni olyan szituációt, hogy Németországban vagy Franciaországban rendőrök tüntetnek és velük szemben a hatóságok rendőröket vezényelnek ki?

Nem. Ilyen nem történhet meg. De tudok róla, hogy Magyarországon és Romániában annyira kiélezett a helyzet a rendvédelmi dolgozók és az érintett kormányok között, hogy ez történik.

Sztrájkbizottságot is alakítottak. Tud erről?

Persze. De ez még inkább elképzelhetetlen nálunk. Nincs ugyanis sztrájkjogunk. A német alaptörvényből adódóan a rendvédelmi állomány tagjai nem tüntethetnek és nem sztrájkolhatnak. Amit hallok a közeli Magyarországról, az egy német rendőr számára egészen távolinak tűnik…

Ugye azt is tudja, hogy nálunk a korai nyugdíjba vonult rendőröket ismét reaktíválni szeretnék, és meg akarják szüntetni a korkedvezményes nyugdíjazást?

Nálunk eleve ismeretlen a korkedvezményes nyugdíjba vonulás intézménye. Egy német rendőr köteles 62 éves koráig dolgoznia. Feltéve, hogy egészséges. Most, hogy beleástam magam ebbe az egész problematikába– nem Magyarország, hanem Románia miatt, a román kollégák ugyanis szakértői segítséget kértek az Európai Rendőr Uniótól – megértettem, hogy szinte összevethetetlen egy német, általában egy nyugat európai és egy kelet európai rendvédelmi állományos helyzete.

Nálunk a ránk rótt kötelezettségek és az érte kapott privilégiumok megváltoztathatatlanok, az alkotmányból erednek.

Szóval a kötelezettség az, hogy 62 éves kor előtt nem nyugdíjaztathatják magukat. Mi akkor a privilégiumuk, mi az ellenszolgáltatás?

Az, hogy a  rendőrt nem lehet elbocsátani. Sohasem. Csak ha köztörvényes bűnt követ el. Ez egy olyan életpálya itt, amely szó szerint az életünk végéig biztosítja a normális megélhetésünket.  Az állam – ezt törvény mondja ki – sose veheti el ezt a privilégiumunkat. Cserében viszont – legalábbis a hivatásos állomány tagjai számára – nincs lehetőség béralkukra, a törvény ezt a témát a túlórák kifizetésének rendjéig bezárólag, minden részletében tisztázza. A nem állományi tisztviselőkre, nem rendőri beosztásban dolgozó alkalmazottakra azonban mindez nem vonatkozik. Számukra nem »életbiztosítás« valamely rendvédelmi szervezetnél dolgozni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2011. június 11. 14:48
Tökorrú Lajos 1997-ben úgy látta, hogy 50.000 Ft nyugdíj elég lesz 2011-ben egy munkásnak 50 évi munkaviszony után, akkor mondjuk a rendőröknek jobban kell élni egy kicsivel 50.120 Ft nyugdíjat kellene biztosítani.
z.marian
2011. június 11. 13:52
Ja, a lényeg az, hogy ilyen bőkezű, pazarló juttatásrendszer Németországban nincsen, csak itt, a szegény Magyarországon.
advocaat
2011. június 11. 12:29
A VILÁG (WELT) öszves rendűrének LÓIZÉ a valagába! A "magyarországiaknak" - akiknek NINCSEN nemzetiségük - MEG KÜLÖNÖSEN!!! Lásd: BOTTRÁNYOSCH levelem, mint blogbejegyzés, http://onoguristan.blogspot.com/2011/06/z-level-rendvedelmi-garazdak-vezetohez.html és előzménye: http://onoguristan.blogspot.com/2011/04/kik-mernek-tuntetni-nemzet-kormanya.html
marko11
2011. június 11. 10:51
"...a rendvédelmi állomány tagjai nem tüntethetnek és nem sztrájkolhatnak." Ilyen egyszerű. Németországban. Egyébként pedig, ha csak a fizetési különbségeket nézzük, akkor az egész Magyarország tüntethetne, sztrájkolhatna. (Nálunk, ugyanis, gyarmati bérek és nyugati árak vannak! Lettek! DemokratiKUSSan!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!