Határjelek

2011. június 30. 07:20

Ne legyen kétségünk, hogy egyszer arra ébredünk, a rovásírás oktatása és ismerete kötelező lesz.

2011. június 30. 07:20
Andrassew Iván
Népszava

„Mindenekelőtt le kell szögeznem: semmi bajom a rovásírással. Sőt, kifejezetten kedvelem, évtizedek óta bogarászom a szövegeket. Talán erdélyi származásom miatt találtam először érdekesnek, aztán úgy maradtam. (...)

A Jobbik meg is mondja: azt szeretnék, ha minden falu és minden város határában ott lenne a rovásírásos helységnévtábla. És nincs kétségem: el is éri, mert nincs ellenállás. A mi városkánkban például eleinte az volt hír, hogy a jobbikosok reklámhely-bérleti díjat fizetnek a tábla után. Most meg már az van, hogy mégse. Kérdésemre kiderül, hogy azért, mert ezzel nem ártanak senkinek, a képviselőtestület nem találja veszélyesnek a jelenséget.

Azért én szívesen rendeznék egy szavazást arról, hogy mit gondolnak erről a baloldaliak, a cigányok, a zsidók, a melegek, a mérsékelt konzervatívok, a tudatos keresztények. Vagyis mindazok, akik értik: nyilvánvaló, hogy a szélsőjobboldal a kettőskeresztekkel és a rovásírásos feliratokkal jelöl. Mutatja, hogy itt is az ő territóriuma van meg ott is. És ne legyen kétségünk, hogy egyszer arra ébredünk, bekerítik az országot, a rovásírás oktatása és ismerete kötelező lesz.

Így lehet egy csodálatos székely örökséget valami mássá lényegíteni. Kár érte.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tomtyi
2011. június 30. 15:14
Valóban nem írta. Csak ezt: "Vagyis mindazok, akik értik: nyilvánvaló, hogy a szélsőjobboldal a kettőskeresztekkel és a rovásírásos feliratokkal jelöl. Mutatja, hogy itt is az ő territóriuma van meg ott is. És ne legyen kétségünk, hogy egyszer arra ébredünk, bekerítik az országot, a rovásírás oktatása és ismerete kötelező lesz. " Tehát a rovásírás és a kettőskereszt használatát ilyen formában úgy értelmezi, hogy ezt csakis a Jobbik teszi, és csakis antiszemita-anticigány okokból. És ha valaki a rovásírást mint hagyományt meri említeni, támogatja ezt a hagyományt, és ne adj isten, még versenyen is felszólal, mert ő az oktatási államtitkár, akkor már a náci kollaboráns, és mivel a Fidesz-KDNP szövetség tagja, így a Fidesz náci párt, sőt, személy szerint Orbán Viktor maga a főnáci. Amúgy Iván haverodat megkérdezhetnéd, miért is kellene arról a rendezni "egy szavazást arról, hogy mit gondolnak erről a baloldaliak, a cigányok, a zsidók, a melegek, a mérsékelt konzervatívok, a tudatos keresztények"! Azaz miről is? Mert amit írt, amit kifogásolt, hogy nemzeti színű oszlopok közé erősített táblákon rovásírással vannak felírva a helységnevek, és ezt - minő bűn - a Jobbik teszi. Neki "erdélyi származás"úként ez miért nem jutott eszébe? Tudod, ha Ámerikában a Ku Klux Klan kitűz egy házra egy csillagos-sávos lobogót, arra az ámerikai helyi idióták (aka a libsi haverok) nem fognak csak azért ferde szemmel nézni, mert a Ku Klux Klan tűzte ki. Nem akarnak népszavazást kezdeményezni, mert ők is használhatják a nemzeti szimbólumokat, az amúgy rövid ámerikai hagyományokat.
de karatna
2011. június 30. 12:49
Figyeljél ide buckalakó! Nyolc évvel ezelőtt egy nemzetközi intézményt vezetve azt a kijelentést tettem, hogy ha a zsidóság képes volt saját egyedi archaikus írásmódját a héber írást visszaállítani és kötelezővé tenni a zsidóság részére, akkor a magyarságnak is joga, hogy saját egykori és egyedi írását a ROVÁS tanítását beillessze az oktatásba. Minden magyar gyermeknek kötelezővé tegye. Nézz oda! Neked legalább héberül illene írnod, de azt sem tudsz, pedig az a te etno-szociokulturád. Ne sajnáld, ha másoknak erre igénye van!
marós
2011. június 30. 12:38
Inkább a rovásírás, mint a jiddis nyelv, és írás tanítására szavaznék, bár lehet, hogy a kinai lenne a célszerű, egyébként mindenki tanulja azt a nyelvet, írást, amelyik szimpatikusabb neki.
Julio Salazar
2011. június 30. 11:24
Gizmó ! remélem, hogy ami neked rémálom, az a magyarok számára örömteli pillanat lesz ! Az tudniillik, hogy egyszer csak a rovásírás kötelező lesz ! Te meg inkább tanuld a héber ábc-t.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!